Otroci, rojeni po naravni poti, imajo glede mikrobiote in imunskega sistema boljšo popotnico. Ko novorojenček pride skozi porodni kanal, se začne intenzivno poseljevanje črevesja z bakterijami in razvoj mikrobiote. Najprej prevladujejo  bifidobakterije, po od dveh do treh mesecih se začnejo razvijati v črevesju dojenčka tudi laktobacili.

Mikrobiota črevesja vpliva na razvoj imunskega sistema. Črevo je namreč največji imunski organ – v njem je največ (70 %) celic imunskega sistema (limfociti, limfatični folikli). Ključno je, kako »hranimo« mikrobioto od rojstva dalje in skozi celo življenjsko obdobje.

Otroci in odrasli z atopijskim dermatitisom imajo porušeno črevesno mikrobioto: spremenjena mikrobna raznovrstnost, čezmerne namnožitve patogenih bakterij in upad števila koristnih bakterij. To je velikokrat vzrok za imunski odgovor na vnetni način in tudi za atopično preobčutljivost na običajne alergene. Kaj je bolj izraženo, je pri posameznikih različno.

Eni so bolj občutljivi na alergene, drugi bolj trpijo zaradi vnetnih procesov. Oba procesa sta med seboj povezana in močno odvisna od gradnikov in tudi od stabilnosti imunskega sistema.

Največkrat je težava oboje: alergija plus vnetje.

Pravi probiotiki imajo lahko v ustreznih količinah koristno vlogo ne le v prebavilih, temveč tudi v osi črevesje – imunski sistem – koža. Celice črevesnega imunskega sistema namreč po krvi in limfi potujejo tudi v različne druge dele telesa. Tam vplivajo na tvorjenje in sproščanje imunskih in posledično vnetnih mediatorjev, ki delujejo v koži.

Preprečijo lahko atopično preobčutljivost na običajne alergene.

Pojavi pa se vprašanje, kateri probiotik izbrati?

Vsi probiotiki v koncentraciji okoli 109–1010 imajo vlogo v črevesni mikrobioti, vendar je vsak zadolžen za posebno nalogo. Eni so za prebavo, drugi za imunski sistem, tretji so celo specialisti za izločanje vitaminov (na primer B vitaminov).

Zato, da se prepričamo, kako probiotiki delujejo, so potrebne klinične študije. Na podlagi teh ločimo probiotike po namenu. Včasih so kombinacije koristne, včasih pa je dovolj, da imamo samo eno vrsto v prej omenjeni koncentraciji.

V kliničnih študijah se je izkazalo, da pri vnetnih procesih na koži in pri alergijskem odzivu (ki se kaže na koži) najbolje deluje probiotik Lactobacilis paracasei.

Uravnava črevesno mikrobioto, tako da zmanjšuje alergijske reakcije in vnetne procese. Zmanjša se rdečica na koži in srbenje. Noči so spet bolj mirne.

V Sloveniji se ta probiotik nahaja v izdelku LactoDerma® Junior.

Tablete LactoDerma® Junior vsebujejo dva seva Lactobacillus paracasei (eden deluje protivnetno, drugi lajša alergijsko reakcijo) v koncentraciji 2x 109 kolonijskih enot. Poleg tega vsebuje še biotin in vitamin D3.

Učinek LactoDerme® Junior se pokaže zelo hitro. Žvečljive tablete so prijetnega okusa po jagodi. Vendar pozor: ne vsebujejo jagode, prav tako pa tudi ne ostalih alergenov (laktoze, glutena, barvil …). Okus jagode je sestavljen iz drugih naravnih (nealergenih) arom.

Jemlje se ena tableta na dan. Če otrok še ne more zaužiti tablete (za mlajše od treh let), se le ta zdrobi in raztopi v manjši količine vode ali vmeša med hrano (npr. kašico). Jemanje LactoDerme® Junior je lahko dolgotrajno.

Škatlico LactoDerme® Junior lahko z 20% popustom naročite TUKAJ!. Vpišite kodo: ADLACTODERMA20.

LactoDerma Junior pa je na voljo tudi v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

Primerna je tudi za odrasle z atopijskim dermatitisom.

Bodite obveščeni o
novih objavah

 

Društvo Atopijski dermatitis

 

+386 (0) 70 430 527

podpora@drustvoad.si

Medvoška cesta 3, Medvode