Vrat je kot skupek kožnih gub in zato še posebno občutljiv predel, kjer se pogosto izrazi atopijski dermatitis. Ponavadi se izbruh pojavlja skupaj z AD na obrazu, po lasišču in ušesih. Ker je lahko dostopen, ga je tudi najlažje praskati, kar še poveča razdraženost. Praskanje potem vodi v izpuščaje, ki se tudi obarvajo, lahko iztekata gnoj ali kri. Ob konstantnem praskanju se koža na tem predelu odebeli.

Kaj se priporoča?

Koža na vratu je tanka in krhka kot na obrazu, zato so večkrat prvi ukrepi kreme za zdravljenje predpisane na recept.

Priporočajo se oblačila z odprtim ovratnikom, da se izognete dodatnemu draženju. Ob prvih znakih izbruha na vratu si privoščite kopel (npr.ovseno ali pa tudi oljno z npr. Mustela oljem za kopel in nikakor ne z olivnim ali mandljevim oljem), potem pa prizadeto območje pomirite s hladnimi obkladki. Kožo navlažite takoj po prhanju ali kopanju (ne prevroča voda), opustite mehčalec in dobro preperite nova oblačila. Poizkusite lahko tudi s fototerapijo,

Kaj se odsvetuje?

V izogib pojavu ali poslabšanju izbruha na vratu se je najbolje odpovedati parfumom in nakitu, ki vsebujejo alergene sestavine. Tudi pogosta uporaba telefona ali slušalk vam lahko stanje poslabša.

Projekt – Rdeči zmaj, kje si zdaj?

Vsak del telesa zahteva malce drugačen pristop. Ni vsak izdelek primeren za vse predele in tudi poslabševalci so lahko vezani na posamezen del telesa, ali pa tudi na vse. Izrednega pomena je, da poznamo lastnosti posameznih delov telesa, se izognemo pastem, poslabševalcem in uporabimo primerne pristope, da dosežemo izboljšanje.

Tokrat se posvečamo vratu. To je deveto od desetih področij na telesu, ki si jih bomo v sklopu projekta Rdeči zmaj, kje si zdaj? bolj podrobno pogledali. V sklopu projekta, vam bomo približali ključne informacije, hkrati s tem pa vam omogočili tudi bolj ugoden nakup posameznih izdelkov in vas povabili k sodelovanju v nagradni igri.

Izkoristite popust!

MUSTELA Stelatopia® olje za kopel je primerno za vsakodnevno uporabo na suhi in k atopiji nagnjeni koži obraza, lasišča, vratu in celotnega telesa. Je popoln proizvod za razdraženo in rdečo kožo novorojenčkov, dojenčkov in otrok. Vsebuje koncentrat sončnice, zaradi katerega je okrepljena sinteza lipidov, ki jih koža, nagnjena k atopiji, potrebuje. Ne draži oči. Od 31.5. do vključno 5.6. jo dobite z 20% popustom v Kipota.com: https://kipota.com/izdelek/mustela-stelatopia-olje-za-kopel/

Bodite obveščeni o
novih objavah

 

Društvo Atopijski dermatitis

 

+386 (0) 70 430 527

podpora@drustvoad.si

Mencingerjeva 95, Ljubljana