Atopijski dermatitis na ustnicah se lahko pojavi v različnih oblikah, vse od srbečih izpuščajev pa tja do bolečih mehurjev. Lahko se pojavi v katerikoli starosti in se ponavlja. Izbruhi načeloma trajajo krajši čas. Kažejo se v obliki rdečice, suhosti in luskavosti ustnic. Simptomi se lahko pojavijo zaradi nagnjenosti (ali pa že obstoječega AD) ali pa zunanjih dejavnikov. Opazite jih lahko na obeh ustnicah in pa v neposredni bližini. Včasih se pojavi tudi pigmentacija.

Kaj se odsvetuje?

Pogosto lizanje ustnic in uporaba šminke še dodatno izsušijo ustnice in povečajo možnost izbruha. Bodite pozorni tudi pri uporabi zobnih past in ustnih vodic, le-te lahko stanje poslabšajo. Seveda pa niso zanemarljivi niti stalni poslabševalci, kot so: stres, prehlad, občutljivost na hladno/toplo, hormonske spremembe, kemikalije, itd.

Kaj se priporoča?

Pomagamo si lahko z balzami za ustnice, ki jih nanesemo že ob prvih občutkih suhosti. Najbolje je, da jih imamo vedno pri roki. Pomembno je tudi piti veliko tekočine, da ostanemo hidrirani tudi od znotraj. Izogibajte se ekstremnemu vremenu (mraz, vročina), potenju in vročini. Ne pozabite tudi na SPF zaščito.

Projekt – Rdeči zmaj, kje si zdaj?

Vsak del telesa zahteva malce drugačen pristop. Ni vsak izdelek primeren za vse predele in tudi poslabševalci so lahko vezani na posamezen del telesa, ali pa tudi na vse. Izrednega pomena je, da poznamo lastnosti posameznih delov telesa, se izognemo pastem, poslabševalcem in uporabimo primerne pristope, da dosežemo izboljšanje.

Tokrat se posvečamo ustnicam. To je peto od desetih področij na telesu, ki si jih bomo v sklopu projekta Rdeči zmaj, kje si zdaj? bolj podrobno pogledali. V sklopu projekta, vam bomo približali ključne informacije, hkrati s tem pa vam omogočili tudi bolj ugoden nakup posameznih izdelkov in vas povabili k sodelovanju v nagradni igri.

Izkoristite popust!

RILASTIL obnovitveni balzam za ustnice v stiku vlaži in preprečuje suhost ustnic, tako da ostanejo mehke in žametne. Od 3.5. do vključno 8.5. dobite balzam za ustnice z 20% popustom v Kipota.com: https://kipota.com/izdelek/rilastil-obnovitveni-balzam-za-ustnice-v-stiku/

Bodite obveščeni o
novih objavah

 

Društvo Atopijski dermatitis

 

+386 (0) 70 430 527

podpora@drustvoad.si

Mencingerjeva 95, Ljubljana