Zagotovo, brez dvoma, na podlagi mnenja večine atopikov, je najhujši simptom atopijskega dermatitis srbež.

Znanstveno gledano je srbenje zaščitni mehanizem telesa, ki vodi v praskanje. Ljudje in živali, s tem ko se praskamo, na določenem mestu odstranimo neko dražečo snov ali npr. insekt. Telo nam skuša povedati, da se nekaj dogaja. In popraskati se moramo, da težavo »uredimo«.

Zdravstveno gledano je srbež lahko vzrok različnih dogajanj. Od dermatitisa, koprivnice in garij, pa vse tja do pikov insektov, bolezni notranjih organov in hormonskih sprememb pred menstruacijo, tudi psihološkega dogajanja in depresije,…

Srbež je sicer najbolj pogost dermatološki simptom. V blagi obliki povzroča neprijeten občutek, v bolj intenzivni pa močno vpliva na kvaliteto življenja in vsakodnevno življenje:

  • neprespane noči
  • slabša koncentracija in opravilnost
  • stalno nelagodje in razdražljivost pacienta in njegovih bližnjih oz. ljudi, ki so prisotni
  • rane na koži, ki nagnjene k dodatnim okužbam
  • močno prisotna želja po iti “ven iz svoje kože”, nevzdržnost,…

Osebe, ki se soočajo z močnim srbežem pravijo, da jim prigovarjanje, naj se nehajo praskati, nikakor ne pomaga. Zavedajo se vseh posledic, ki jih to prinese, vendar se je enostavno nemogoče upreti. Največ kar lahko storimo je, da v sodelovanju z njimi poiščemo pristope, ki bodo ublažili intenzivnost in pogostost srbenja.

Bodite obveščeni o
novih objavah

 

Društvo Atopijski dermatitis

 

+386 (0) 70 430 527

podpora@drustvoad.si

Mencingerjeva 95, Ljubljana