AD je bolezen, ki obolele in njihove bližnje pošlje na pot raziskovanja in preizkušanja. Ker ni univerzalnega zdravila ali pristopa, ki bi odgovarjalo prav vsem, je zadeva zelo kompleksna, stresna in hudo naporna. Diagnozo običajno dobite pri dermatologu, lahko pa tudi pri pediatru/splošnem zdravniku, alergologu ali celo pri pulmologu.

A čeprav mora vsak poiskati svoj način zdravljenja, je za vse pomembno, da se ga lotevamo celostno. To pa pomeni, da čim bolj raziščemo vsaj naslednja tri področja.

POSLABŠEVALCI

Poslabševalci ali sprožilci so tisti dejavniki, ki poslabšujejo stanje kože. Ključnega pomena je, da jih poiščemo in se jim v čim večji meri izognemo. Najbolj pogosto so to prehrana, pršica, cvetni prah, domače živali, pralni prašek, mehčalec, materiali oblačil in posteljnine, visoke temperature, suh zrak in stres.

NEGA KOŽE

Pri negi kože je pomembno katere izdelke uporabljamo, v kakšni količini, kako pogosto in kdaj. Ne smemo pozabiti niti na posebnosti v povezavi s tuširanjem in kopanjem.

KREPITEV IMUNSKEGA SISTEMA

Izbruhi atopijskega dermatitisa so tesno povezani z našim imunskim sistemom, zato je smiselno, da priskrbimo našemu telesu dovolj vitaminov, mineralov in fitohranil. S pravim ravnovesjem lahko pripomoremo k temu, da naslednji izbruh na koži ne bo tako dolg ali obsežen.
Ko raziščemo ta področja in ugotovimo, kaj odgovarja nam ali našemu bližnjemu, lahko naše življenje z atopijskim dermatitisom postane bolj znosno, bolj obvladljivo.

Bodite obveščeni o
novih objavah

 

Društvo Atopijski dermatitis

 

+386 (0) 70 430 527

podpora@drustvoad.si

Mencingerjeva 95, Ljubljana