Atopijski dermatitis je kožna, imunološka bolezen, kar pomeni, da se vzroki za nastanek simptomov skrivajo tudi v delovanju imunskega sistema. Gre za to, da je ta pri bolnikih z atopijskim dermatitisom zelo občutljiv in lahko reagira tudi na najmanjše poslabševalce, dražeče snovi. To povzroči reakcijo, vnetje pod kožo, kar privede do pogostih težav. Izpuščaji, madeži, pikice, razpokanost, ki jih vidimo na koži, so samo vidni znaki vnetja, ki se skriva globlje pod kožo.

Četudi je torej koža morda videti popolnoma brez težav, je vnetje pod površjem še vedno lahko prisotno, kjer čaka, da ponovno izbruhne. Nekateri atopiki vedno kažejo znake bolezni, vnetja navzven, pri drugih gre za izmenjavo na videz zdrave in prizadete kože. Viden izbruh na koži je torej le del zgodbe.

Za to, da bi lahko bolje razumeli to bolezen, je potrebno pogledati globlje.

Za atopijski dermatitis je zelo značilen začarani krog:

  1. Imunske celice v globljih plasteh kože pošljejo vnetni signal na površje kože, zaradi česar se pojavi srbež.
  2. To vodi v praskanje s čimer se poškoduje zgornja plast kože, kar pomeni da lahko mikrobi, alergeni in virusi prodrejo v telo.
  3. V odgovor imunski sistem okrepi signale na površje kože, kar povzroča še več srbenja in rdečice.
  4. Več kot je praskanja, bolj je potem funkcija kožne pregrade oslabljena in začarani krog srbenja in praskanja se nadaljuje.

Atopijski dermatitis je več kot samo stanje kože.

Bodite obveščeni o
novih objavah

 

Društvo Atopijski dermatitis

 

+386 (0) 70 430 527

podpora@drustvoad.si

Mencingerjeva 95, Ljubljana