Na podlagi besed prim. Vlaste Dragoš, dr. med, specialistke dermatovenerologije smo vam pripravili nekaj dejstev, ki vam bodo v pomoč pri lažjem razumevanju in boljšem poznavanju bolezni imenovane atopijski dermatitis. Gre za bolezen pojavnost katere v zahodnih državah narašča, ocenjujejo, da je v razvitem svetu že kar 15 – 20 odstotkov obolelih.

  • ATOPIJSKI DERMATITIS (AD) je kronična, ponavljajoča se, močno srbeča kožna bolezen.
  • Združuje ATOPIJO, ki je neobičajen odgovor na običajne snovi iz okolja in DERMATITIS, ki pomeni vnetje kože.
  • VZROK se skriva v motnji kožne pregrade v kombinaciji z (v 80% primerov) alergijskimi mehanizmi, hiperaktivnem odzivu imunskega sistema ter spremenjenem mikrobiomu (kožna mikrobiota).
  • GLAVNI ZNAKI so srbenje, ponavljajoča se vnetja kože, značilen izgled in razporeditev kožnih sprememb, druge atopijske bolezni (alergije, astma, seneni nahod) pri bolniku in/ali njegovi družini.
  • POSLABŠEVALCI so pogosto stres, potenje, visoke temperature, fizična aktivnost, nizke zunanje temperature in lahko tudi sonce, pa potem še prehrana, materiali oblačil, cvetni prah, pršica, sredstva za umivanje, pralni praški, mehčalci,…
  • ZDRAVLJENJE je izredno zahtevno in je prilagojeno vsakemu posamezniku.

Atopijski dermatitis v življenje posameznika in njegovih bližnjih prinaša veliko stresa in težkih preizkušenj. Močno vpliva na kvaliteto življenja. Ob težavah, ki se pojavljajo na koži pa ne smemo zanemariti tistih manj očitnih težav na psihološki ravni, ki jih soočanje s to boleznijo prinaša. Ključno pri spopadanju z atopijskim dermatitisom je upoštevanje vseh vidikov, celostni pristop in doslednost.

Bodite obveščeni o
novih objavah

 

Društvo Atopijski dermatitis

 

+386 (0) 70 430 527

podpora@drustvoad.si

Mencingerjeva 95, Ljubljana