Atopijski dermatitis in alergije ali intolerance gredo mnogokrat z roko v roki. Četudi imate atopijski dermatitis in nobenih omejitev pri prehrani, pa je način prehranjevanja izredno pomemben. Pri tem je smiselno poudariti, da brez probiotikov, omega 3 maščobnih kislin in vsaj vitaminov B in D, lahko ne boste dosegli želenega. Pri atopijskem dermatitisu je znano, da univerzalnega nasveta, recepta, zdravila ni, so pa omenjeni dodatki nekaj, o čemer se strinja mnogo strokovnjakov, da res pomagajo.

Pred vami je 6 nasvetov za lažje spopadanje z omejitvami v prehrani:

KUHAJTE SAMI – kupujte čim manj pripravljene hrane, ker nikoli zares ne veste, s čim je bila v stiku in kaj vse je dodano, da izgleda in diši mamljivo. Edino tako boste res vedeli kaj pojeste.

SAM SVOJ DETEKTOR – čeprav obstaja omejeno število alergenov, na katere se je moč testirati, pa je skorajda vsaka zadeva lahko alergena za nekoga, zato nova živila vnašajte postopoma, vodite dnevnik in sami boste ugotovili, kaj vam odgovarja in kaj ne.

POZOR ZAČIMBE – včasih se živilo ali sestavina, ki nam ne odgovarja, skriva tam, kjer najprej niti ne bi pomislili, da se nahaja. Npr. v jušni kocki ali drugih podobnih dodatkih. Marsikje so dodani ojačevalci okusa ali drugi dodatki, ki so lahko glavni vzrok vaših ali otrokovih reakcij. Bodite pozorni na to, še raje pa si začimbe pripravite doma sami.

ZAMRZNJENO = DOBRO – seveda ne kar čisto vse, je pa res, da zelenjavo in sadje lahko dobite izredno kvalitetno in brez dodatkov prav zamrznjeno. Včasih je celo boljše kvalitete kot tisto, kar naj bi bilo sveže, bio, eko…

DOMA PRIDELANA HRANA – če imate možnost, je bolje, da v prehrano vključite živila z domačega oz. preverjenega vrta, kot pa tista, kupljena v trgovini. Danes je teh možnosti že kar nekaj in če malo bolj raziščete, lahko najdete finančno ugodne možnosti.

NE KOMPLICIRAJTE – ko dobimo cel Seznam živil, ki jih ne smemo jesti ali jih otrok ne sme jesti, smo najprej v šoku in prepričani, da sploh nič ne ostane več za jesti. a z malo raziskovanja se najde marsikaj. Pomembno je, da je prehrana uravnotežena, kar pa ne pomeni, da ne smemo v istem tednu jesti istih živil.

Informacije so povzete po nasvetih Nike Klančar (prehranske svetovalke), Katarine Fajfar (ustanoviteljice Skinfairytale) in po praktičnih izkušnjah atopikov.

Bodite obveščeni o
novih objavah

 

Društvo Atopijski dermatitis

 

+386 (0) 70 430 527

podpora@drustvoad.si

Mencingerjeva 95, Ljubljana