Začaran krog

Nina , pred 9 mesecev

Spoštovani.
Sem mamica 5-mesečnemu Mihu in obupujem. Že od njegovega 2. meseca se borimo z AD, zelo hudim, z razjedami na ličkih in kolenih (poleg občasne rdečice na obrazu, luskaste kože na udih in bunkic, ki rosijo-it teh nastanejo rane). Po krvnih preiskavah so ugotovili alergijo na jajca. Ker se polno dojiva, sem jajca povsem izključila iz jedilnika celotne družine že pred mesecem dni. Ker ni bilo boljše, sem 14 dni nazaj za vsak slučaj še črtala gluten in mleko (samo iz mojega jedilnika). Resnično nebi več rada mazala s kortikosteroidi, vrtimo se v krogu in nimamor ne pridemo. Ne vem več na koga se obrniti. Prosim za kakršenkoli nasvet.
Hvala za razumevanje. Vesela bom vašega odgovora. Prijazen pozdrav.

1 Odgovorov
Špela Novak Staff odgovoril/a pred 9 mesecev

Lepo pozdravljena Nina!
Vprašanje je precej kompleksno oz. enostaven odgovor ne bo dovolj. A nekje morava začeti 🙂
Naj vas najprej povabim, ravno danes imamo AtopicExpo, kjer bodo predavali strokovnjaki in lahko resnično dobite kar nekaj kvalitetnih informacij, ki vam bodo zagotovo v pomoč. Lahko se nam pridružite v živo (MHotel v šiški v Ljubljani ali pa Online z naslednjo povezavo:
https://us02web.zoom.us/j/86144074403?pwd=TUFJVGpiS1owT3hmSDdzWlg5YmpvZz09
Meeting ID: 861 4407 4403 

Passcode: 279660 
Več informacij o dogodku in predavanjih pa na tej povezavi: https://drustvoad.si/dogodki/atopicexpoljubljana/

 
Glede na vaš opis je pomembno, da najprej povemo nekaj stvari. Torej alergija in atopijski dermatitis sta dve različni bolezni. To, da se vam je pokazala alergija na jajca absolutno zahteva dieto brez jajc, vendar pa to ne pomeni, da ni še kakšnih drugih živil ali česa drugega, ki poslabšuje njegovo stanje kože. Alergijski testi so namenjeni odkrivanju alergenov, ne pa tudi poslabševalcev atopijskega dermatitisa, ki jih je običajno precej več kot jih testi pokažejo. To je potrebno ločevati, da se ne boste preveč zanašali na teste. Dieta brez glutena in mleka je sicer res logičen naslednji korak (mogoče bolj na pšenico kot zgolj na gluten), ampak ne brez neke podlage. Torej če vi opažate, da se mu stanje poslabša po teh živilih je to smiselno, kar tako iti na dieto pa je lahko samo velik stres za vas, ne pa zares tisto, kjer se skriva težava.
Osnova boja proti ADju je res v tem, da se poišče poslabševalce. Najbolj pogosti poslabševalci so določena živila, pršica, cvetni prah, domače živali, mehčalci, neustrezni pralni praški, materiali oblačil, pesek/zemlja, stres,… Kot omenjeno, kakšnih testov zares nimamo za to, da jih odkrijemo, razen naše opazovanje. Pri tem je potrebno vedeti še, da se stanje kože lahko poslabša v obdobju do 72 ur od stika s poslabševalcem. Torej kadarkoli v tem obdobju in lahko vsakič v drugačnem obdobju, zato je tudi tako težko odkriti kje je težava. Smiselno je pisanje dnevnika, za lažje sledenje vsemu s čimer je otrok v stiku in da lažje prepoznate potem vzporednice.
Poleg iskanja poslabševalcev je izredno pomembna redna, pravilna nega kože. Iskanje ustrezne kreme je približno toliko zahtevno kot iskanje poslabševalcev. Dokler ne preizkusite ne boste vedeli katera krema odgovarja vam in nobena priporočila na žalost ne bodo pomembna, samo vaše testiranje (mimogrede, če potrebujete vzorčke, vam lahko pošljemo eno škatlo, da ne boste kupovali preden preizkusite – pošljite nam naslov na podpora@drustvoad.si). Tudi pristop k negi je precej individualna zadeva, kar pomeni, da je potrebno naštudirati, kaj odgovarja malčku. Glede na opisano, bi na vašem mestu preizkusila cinkove kreme (skoraj vsaka od atopijskih liniij krem ima tudi svojo cinkovo verzijo), k pomagajo umirjati srbež, pospešijo celjenje in sušijo kožo. Za rošenje so te kreme fantastične, je pa potrebna previdnost, če bi vam kožo preveč sušile, da jih uporabljate v kombinaciji z vlažilno kremo. Pri tuširanju upoštevajte, da mora biti voda mlačna in da ga namažete takoj v roku treh minut ko pride iz vode. Tudi tukaj so pomembni izdelki, ki jih uporabljate, da ne vsebujejo dišav, barvil, dražečih agresivnih sestavin. Ste že slišali za povijanje? Močno v pomoč vam je lahko tudi uporaba fiziološke raztopine. Ali kot obkladki, ali v spreju.
Eden od izredno pomembnih poslabševalcev je tudi stres. Pri tako majhnem otroku je to vaš oz. družinski stres, če se morda dogaja kaj takšnega, kar prinaša napetosti (npr. finančna stiska, stresna služba, slaba komunikacija, “pametna” tašča, ki živi preblizu,…).
Zadeva je kompleksna in res zahteva, da se naslovi kar nekaj področij, zato se bodo zagotovo še pojavila vprašanja. Za vsa dodatna vprašanja, pogovor sem vam na voljo.
Če utegnete danes 11.3.2023 pa vabljeni, da se nam danes pridružite.

 
Lepo vas pozdravljam,
Špela Novak