Znamenje

Klavdija , pred 12 mesecev

Pozdravljeni g.Jirij..jaz se vam iskreno opravičujem, da vas motim v nedeljo in še to na osebnem profilu..
Sem namreč v veliki stiski in iščem neko strokovno osebo za pomiritev 😔torej, ker smo imeli v širši družini smrt zaradi posledic melanoma, sem si dala preveriti znamenja po telesu…enega so mi svetovali izrezati, saj je bilo, na digitalnem dermatoskopu v centru Toš na Pt, videti malo sivine v njem..
To piko na hrbtu imam ze vsaj eno leto (videno po slikah) in nic vecja ni kot je bila takrat…Znamenje je veliko 1mm…
1.Kolikšne so možnosti, da je to že MM? (dermatologinja ni želela ugibati, saj, da ta odgovor lahko da samo biopsija-njen aparat je izračunal tveganje 0.78 od 10)
2.V primeru, da je to že MM, kolikšne so možnosti, da bom zaradi njega dobila v naslednjih letih metastaze?
3.Je možno, da velikost 1mm že zaseva?
Meša se mi od teh skrbi…😰
Iskrena hvala za Vaš čas, noro noro bom cenila odgovor…lepo nedeljo 💛

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 12 mesecev

Pozdravljeni.
Popolnoma razumem vašo stisko. Medicina pa žal ni veda, kjer bi bile vse stvari le črne ali bele. To pomeni, da posamezna kožna sprememba ob pregledu (z dermatoskopskom) lahko izgleda atipično in le s pregledom ne moremo biti 100% prepričani ali gre za maligno oz. rakavo obolenje ali ne. 
 
Menim, da zaenkrat ne rabite biti preveč zaskrbljeni. Pomembno je to, da ste odšli na pregled kožnih znamenj. Če je kožna sprememba velika trenutno 1 mm in ste iz fotografij ugotovili, da je ta sprememba že bila na koži pred enim letom, potem je jasno, da se bistveno ni povečala oz. spremenila. Maligne (rakave) spremembe se običajno spreminjajo in rastejo.
Kljub temu pa se je potrebno zavedati, da so tudi manjše kožne spremembe že lahko maligne.
Svetujem, da opravite ekscizijo in patohistološko  preiskavo atipične kožne spremembe, kot so vam svetovali ob pregledu. Najprej je pomembno, da se opravi histopatološki pregled izrezane kožne spremembe. S tem boste dobili odgovor na vprašanje, ali gre za maligno spremembo ali ne. Če bi slučajno šlo za maligno spremembo je potem pomembo, kako “debela” je sprememba. na podlagi tega se odločamo o nadaljnjih ukrepih oz. zdravljenju.
Pomembno je, da vašo energijo usmerite v reševanje problema in ne v “psihično obremenjevanje” same sebe. Kar pomeni, da čim prej opravite ekscizijo, potem pa se bo videlo kako dalje.
 
Glede na velikost same spremembe in glede na to, da se očitno bistveno ni spremenila, menim, da ni razloga za paniko. Na vprašanje pod točko 2. in 3. pa vam bom lahko odgovoril šele po prejetju patohistološkega izvida izrezane kožne spremembe.
 
Svetujem strogo zaščito kože pred soncem in redno samopregledovanje kože. Kožne spremembe spremljajte po kriterijih ABCDE: A-asimetrija, B-border (rob) – skrbi nas neenakomeren rob, C-color (barve) – skrbijo nas večbarvne spremembe, D-diameter (premer) – pozoren je potrebno biti na spremembe, večje od 6 mm, E – evolucija, razvoj, spreminjanje.
 
Želim vam mirno noč in prijeten začetek tedna.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik