Zelo srbeča koža

Alenka , pred 1 leto

Pozdravljeni, že nekaj časa imam težavo, da me koža zelo srbi. Največkrat se to pojavi na nogah, včasih tudi po celem telesu. Zadnja dva tedna je situacija še slabša, saj se vsako noč zbujam, ker me koža na nogah ekstremno srbi. Pred spanjem, po tuširanju si sicer namažem telo z losjonom, katerega mi je predpisal dermatolog (pojavlja se mi sicer dermatitis, ki pa se, kljub vsakodnevnemu mazanju pojavlja vsak mesec ali vsaj na dva meseca – predvsem na zadnji strani beder – takrat je potrebna uporaba kortikosteroidov), vendar me potem to še bolj srbi. Ne vem, če sta ta dva primera povezana, saj me ta dva tedna sicer srbi predvsem spodnji del nog (meča in sprednji del), na koži pa ni vidnih nobenih madežev ali mehurčkov. Srbečica se tu pa tam pojavi tudi čez dan, ampak je takrat vseeno bolj znosno. Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem. Lep pozdrav, Alenka

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 1 leto

Pozdravljeni.
Vzrokov za srbečo kožo je res veliko. Niste napisali, kako dolgo vas koža srbi (že nekaj časa pri nekom pomeni 14 dni, pri nekom drugem pa 5 let …). Pomembni so tudi odgovori na naslednja vprašanja: ali ste pred pojavom srbeža morda prespali kje drugje kot doma? Ali koža srbi še koga od bližnjih? kaj srbež omili in kaj ga poslabša? Ste opravili že kakšne lab. preiskave krvi? Ste zaradi srbeža že bili obravnavani pri dermatologu, ali  ste bili zaradi vnete kože obravnavani pri dermatologu enkrat v preteklosti? Ste si poskusili na kožo nanesti še kakšno drugo negovalno mazilo? …)
Svetujem pregled pri dermatologu, saj je glede na opisane težave (čeprav nimam vseh podatkov) v prvi vrsti potrebno izključiti okužbo z garjami. V kolikor bo to izključeno, pridejo v poštev še lab. preiskave krvi in alergološko testiranje.
Upam, da sem Vam bodo moji nasveti koristili.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik