Vnetje lasišča

Maya , pred 2 leta

Pozdravljeni, že dve leti se borim z izpuščaji na lasišču, lokalizirani so na vedno istih petih mestih, kjer po srbenju zakrvavijo, v fazi sušenja po nanosu protivnetno kreme nastanejo kraste zlatorumene barve. Teh pet ran se ne začeli, stanje ublažim z vsakodnevnim pranjem las, ampak je olajšanje le momentalno. Poskusila sem že vse, kar obstaja v lekarni, olja, šampone, antibiotična mazila,… Bila sem pri dermatologu, kjer so mi brez fizičnega pregleda lasišča opravili epikutani test, ter dokazali alergijo na barvo za lase, glede na dolgotrajno uporabo barv za las,  to vnetje sigurno ni posledica barvanja, še bolj zanimivo, da se je pred kratkim podobno na lasišču pojavilo tudi pri 9 letni hčerki, ki si še nikoli ni barvala las.. Obupano prosim za kakršnokoli pomoč, nasvet, žalostno je da že nekaj let delam v zdravstvu, pomagam ljudem, sebi ne znam… V naprej se vam lepo zahvaljujem…
Lp

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
V kolikor ste opravili epikutane teste, na katerih je bila dokazana alergija na barvo za lase, vam svetujem, da te barve več ne uporabljate. Alergija se lahko pojavi tudi po več letni uporabi enake barve.
Lahko bi šlo tudi za folikulitis (vnetje lasnega mešička), seveda pa pride v poštev še kakšna druga kožna bolezen. Svetujem, da ponovno opravite pregled v dermatološki ambulanti.
Zaenkrat imam za vas naslednje nasvete:

  1. ne uporabljajte več barve za lase, na katero imate dokazano alergijo
  2. odsvetujem praskanje kožnih sprememb
  3. ob izbruhu svežih žarišč svetujem nekaj dni zapored umivanje z antiseptičnim milom

Hčerki prav tako svetujem pregled v dermatološki ambulanti. Nekatere kožne spremembe lahko “na hitro” izgledajo precej podobno, vnedar gre v osnovi za popolnoma različna bolezenska stanja. Le na podlagi opisa, da ima hčerka podobne težave, diagnoze ne morem postaviti.

Lep pozdrav
Jurij Plaznik