Vedno izsušene ustnice

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologVedno izsušene ustnice
Sanja , pred 2 leta

Pozdravljeni, 
ta problem imam že praktično od zmeraj. Imam vedno izsušeno spodnjo ustnico. Če se ne lušči, je pa bolj izsušena, nakar se začne luščiti in postane razpokana. Z zgornjo ustnico nimam nobenih takih težav in ni nikoli izsušena in ne razpoka. 
S hrano vnašam vitamin C, s prehranskimi dodatki pa magnezij. Pijem veliko vode. 
Probala sem že kar nekaj šmink in z vsako se pojavijo razpokane ustnice. Prav tako je z različnimi balzami za ustnice iz lekarne, tudi balzami z ZF. Probala sem že z olivnim oljem, ampak brez uspeha. TUDI ČE  NIČ NE NAMAŽEM, MI VSEENO RAZPOKAJO.
Vesela bi bila kakšnega nasveta kako doseči, da mi ustnice ne bi več razpokale. Prav tako pa bi se še vedno rada svobodno uporabljala kakšno šminko, da obarvam ustnice.
Najlepša hvala in lep pozdrav.
 
 
 
 
 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Sanja pozdravljeni,
ali imate tudi sicer bolj suho kožo? Opažate mogoče, da si nezavedno oblizujete spodnjo ustnico medtem ko govorite? Pogosto menjujete pripravke za nego ustnic/šminke? Vas ustnice kdaj tudi pečejo, srbijo? Je stanje slabše po uživanju kakšne hrane?
Obstaja več možnih vzrokov za vaše težave. V kolikor imate bolj suho kožo tudi drugod po telesu, je seveda možno, da imate bolj izsušen tudi predel ustnic. Tukaj je predvsem pomembno, da najdete pripravek, ki vam bo zadostno navlažil in nudil tudi zaščito pred izgubo vlage. So pa ustnice velikokrat kar zahtevne za zdravljenje oz vzdrževanje, saj gre za predel, ki je konstatno izpostavljen dražljajem (govorjenje, hranjenje, zunanji dejavniki..). Svetujem, da poskusite npr. z pripravki  kot so Eucerin Aquaphore sos lip repair, LRP Cicaplast baume, Uriage bariederm cica, Bioderma Atoderm, Avene cicalfalt..
Opazujte se ali prosite nekoga, da vas opazuje, ali si mogoče nevede oblizujete spodnjo ustnico med tem ko govorite (lip licker’s dermatitis)? Tudi to (slina) je namreč eden izmed možnih dražilcev, ki lahko povzročajo omenjene težave. Ponovno predlagam, da poskusite z zgoraj naštetimi preparati ter da poskusite delati na tem, da se tika odvadite. Razmislite tudi s čim si umivate obraz, ali uporabljate kakšne dražilne sestavine v kozmetiki, ki bi lahko vplivale na to, da vam dodatno izsušujejo kožo?
Glede na trajanje težav bi predlagala tudi, da opravite alergološko testiranje za izključitev ev. potencialnih alergenov, ki bi lahko povzročali težave. (epikutano testiranje)
V kolikor so težave zelo izrazite se v tem času odsvetuje uporaba kozmetičnih pripravkov, saj lahko ti le še dodatno iritirajo in se znajdemo v začaranem krogu. Pri izbiri šminke pa v kolikor jo uporabite, svetujem, da uporabljate šiminke z bolj kremasto strukturo (npr. mat šminka še dodatno izsuši).
Svetujem tudi ustrezno zaščito ustnic v vseh letnih časih, pozimi predvsem z dobro zaščito pred vetrom in mrazom (Eucerin Aquaphore SOS lip repair, LRP Cicaplast baume, Uriage bariederm cica, Bioderma Atoderm..), v poletnem času pa z ustrezno SPF zaščito (lahko tudi v obliki mineralnih filtrov z titanovim dioksidom in cinkovim oksidom).
Seveda svetujem zadostno hidracijo, pozimi uporabo vlažilnikov zraka.
V kolikor se bodo težave nadaljevale ali stopnjevale pa vam seveda predlagam, da obiščete dermatologa.
Upam, da sem vam vsaj malo pomagala.
Pozdravček,
Nina Jugovar