Vaskulizis

Fanika , pred 4 meseci

Zanima me kako se zdravi vaskulitis

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 meseci

Pozdravljeni.
 
Vaskulitis pomeni vnetje žil. Lahko so vnete zelo drobne ali pa večje žile. Če so ob vaskulitisu prizadete le drobne žile v koži, vaskulitis zdravimo dermatologi, sicer se v proces zdravljenja vključijo tudi revmatologi.
Vaskulitis, ki je omejen na kožo, v prvi vrsti zdravimo z lokalnimi kortikosteroidi, dodatno se svetuje tudi jemanje antihistaminikov (predvsem, če je dodatno prisoten tudi srbež) in prejemanje nesteroidnih antirevmatikov (v primeru sočasnega pojava bolečin).
Glede nefarmakoloških ukrepov se svetuje počitek s privzdignjenimi nogami in nošenje kompresijskih nogavic.
 
V kolikor gre za težji potek vaskulitisa, ki je omejen na kožo, bolnikom običajno v terapijo predpišemo sistemske kortikosteroide. Če je potrebna dolgoročna terapija, poskušamo znižati dozo kortikosteroidov in v terapijo predpišemo kakšno drugo zdravilo.
Vsekakor je zelo pomembo, da v kolikor postavimo diagnozo vaskulitisa, opravimo obsežne preiskave, s katerimi potrdimo, da je vaskulitis omejen le na kožo. V kolikor so prizadete žile še v drugih organih (npr. v ledvicah) se v proces zdravljenja vključijo tudi revmatologi. Vedno pa je potrebno poskusiti poiskati tudi vzrok pojava vaskulitisa in v kolikor najdemo vzrok, ga je potrebno tudi čim prej rešiti oz. pozdraviti.
 
Lp, Jurij Plaznik