Uporaba blažjega kortikosteroida v primerjavi z razdredčenim

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologUporaba blažjega kortikosteroida v primerjavi z razdredčenim
Bine , pred 6 mesecev

Pozdravljeni,
 
zanima me kaj je bolj smiselno oz. kakšne so razlike – uporaba kreme Afloderm kot blažji kortikosteroid proti razredčeni obliki kreme 30% elocom v belobazi.
 
Primer uporabe je recimo:
Področje: Vrat, rame, zgornji del rok, dlani
Pogostost uporabe: 2 primera: 1-2x na teden oz. drug način pulzno in proaktivno ob pojavu 4x in potem po 1 tednu 1x
 
Hvala za odgovor,
LP
Bine

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 6 mesecev

Pozdravljeni.
Lokalni kortikosteroidi, ki jih uporabljamo za zdravljenje AD se ločijo po svoji jakosti. Pri izbiri lokalnih kortikosteroidov se odločamo na podlagi razširjenosti kožnih sprememb, starosti, lokacije žarišč itd.
 
Lokalni kortikosteroidi so na voljo kot mazila ali kreme. Pri “suhih”, dlje časa prisotnih žariščih je boljše izbrati mazilo. Pri akutnih, rosečih žariščih pa je boljša izbira krema.
Glede izbire lokalne terapije se odločamo individualno, kar pomeni, da ni ene terapije, ki bi bila primerna za vse. Pogosto se odločimo za menjavo lokalnih kortikosteroidov, če po enem lokalnem kortikosteroidu ne dosežemo zadovoljivega učinka. Ko predpišemo drugo kortikosteroidno mazilo največkrat izberemo “manj močno” ali “bolj močno” mazilo. Če izberemo bolj močno mazilo, se zato včasih odločimo, da le tega razredčimo.
 
Glede pogostosti nanosov pa je ponovno pristop individualni. Pogostost nanosov je odvisna od razširjenosti vnetnih žarišč. Načeloma pa svetujemo, da se ob poslabšanju kožnega stanja lokalni kortikosteroidi nanašajo nekaj dni zapored vsakodnevno, nato zmanjšamo pogostost nanosov na vsak 2. ali 3. dan ali le preko vikenda (tudi, ko je stanje že boljše). Ob izboljšanju kožnega stanja oz. ko se hujše vnetje pomiri, se velikokrat odločimo tudi za menjavo lokalne terapije in namesto lokalnih kortikosteroidov svetujemo zaviralce kalcinevrina.
Primer uporabe:
za žarišča lokalni kortikosteroid 5-7 dni vsakodnevno, nato pa naslednja dva tedna od ponedeljka do petka na žarišča nanašamo zaviralce kalcinevrina, nato preko vikenda ponovno lokalne kortikosteroide. Terapije se nato lahko ob poslabšanju ponovi.
Ko na žarišča nanesemo “zdravilna mazila” pa ne smemo pozabiti nato na kožo celotnega telesa nanesti še negovalnega mazila.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik