Težave s težo

Sandra , pred 2 leta

Pozdravljeni.
Sem 36-letna vrtnarica. Pozimi dobivam rdeče in otekle dele na prstih. Pod kožo so trdi rahlo srbeči vozliči. To traja že 2 meseca. Doktorica mi je predpisala naklofen duo, ki je pomagal pri otekanju, ne pa pri rdečici,  revmatološki krvni izvid je bil v redu.
2.)Zvečer imam modrikasto kožo na rokah. Vedno sem imela zelo hladne roke in stopala. 3.)Ob prehodu iz hladnega v toplo,ali po telesnem naporu, postanem v obraz živo rdeča in rahlo otekla. Koža lic postane pekoča. 4.)Včasih mi brez razloga postane zelo vroče v eno uho, ponavadi levo. To postane živo rdeče, kar traja vsaj kakšno uro.
Zanima me, če so ti moji problemi povezani med seboj, morda s slabo cirkulacijo?
Hvala lepa za vaš čas

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni,
glede na opisane težave bi bilo potrebno opraviti še dodatno diagnostiko, kot je npr kapilaroskopija in določene imunoserološke teste za postavitev diagnoze. Predlagam tudi obravnavo pri revmatologu in dermatologu.
Rdečina obraza, ki jo lahko spremlja tudi blaga oteklina na predelu obraza ob izpostavljanju zunanjim dejavnikom, kot so prehodi iz hladnega v toplo okolje, ob izpostavljanju soncu, ob uživanju vroče in pekoče hrane… se lahko med drugim pojavlja tudi pri rozacei. Ponavadi rdečino spremlja tudi pekoč občutek. Vendar so glede na opisane težave, ki jih opisujete na predelu rok, možne tudi druge diagnoze, zato predlagam pregled pri dermatologu, ki bo glede na dejansko klinično sliko, preiskave itd.. tudi postavil ustrezno diagnozo in vam predpisal ustrezno zdravljenje. Samo na podlagi opisa, brez kliničnega pregleda, žal ne morem postaviti diagnoze.
Lep pozdrav,
Nina Jugovar