Težave s kožo v nosečnosti

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologTežave s kožo v nosečnosti
Barbara , pred 2 leta

Pozdravljeni, 
Sem v 32 tednu nosečnosti. Nikoli v življenju in v prvi nosečnosti nisem imela težav s kožo, le občasno kakšen mozolj na obrazu. V zadnjem tednu mi je koža na obrazu postala zelo občutljiva, na momente postane zelo rdeča, pekoča in srbeča ter se pojavijo mozolji. Ta občutek izgine, srbeči mozolji pa ostanejo ter se celotna situacija ponavlja vsak dan. 
Zanima me, ali je to le vpliv nosečniških hormonov ali bi vzrok bil kje drugje. Zanima me tudi, s kakšno kremo bi bilo priporočljivo mazati, saj je koža po umivanju z vodo zelo suha in zateguje, trenutne hidratantne kreme pa ne pomagajo (bephantol sensicontrol). V naprej se zahvaljujem za odgovor. 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
 
Hormoni imajo v nosečnosti velik vpliv na žensko telo, tudi na kožo, hkrati pa imajo na kožo vpliv tudi drugi dejavniki, ki niso povezani z nosečnostjo.
 
Kožne spremembe, ki jih opisujete, ni nujno da so mozolji oz. akne. Če opažate, da je vaša koža zelo suha, si lahko na kožo poskusite nanesti kreme, ki so namenjene za suho, razdražljivo kožo oz. za kožo, ki je nagnjena k atopijskem dermatitisu. Takšne kreme lahko kupite v lekarni (proizvajajo jih različne farmacevtske firme).
V kolikor pa gre pri vas dejansko za akne, bi si bilo bolj smiselno na kožo nanašati vlažilne kreme za aknasto kožo. Pred nakupom takih krem pa v lekarni povprašajte, kateri pripravki se lahko nanašajo na kožo v nosečnosti.
Svetujem vam pregled pri dermatologu, saj se bo le na tak način lahko postavila pravilna diagnoza in vam bomo lahko natančno svetovali, katera krema bi bila za vas najprimernejša.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik