svetlinovo olje?

Nina , pred 2 tedna

Pozdravljeni,
hčerka (20m) ima atopijski dermatitis že od prejšnje zime. Takrat je imela največji (in skoraj edini) izbruh na podlahti na levi roki, poleti se ji je tam čisto pozdravilo oziroma dobesedno zginilo. Nato pa se ji je izbruhnilo na vratu in nogi – pregib stopalo. Ko smo v začetku oktobra namazali s kortikosteroidi za 3 dni je seveda takoj izginilo. A se na žalost tudi takoj pojavilo nazaj. Ker s kortiko ne želiva mazati, nisva pa še našla kreme, ki bi dejansko pomagala (večinoma nam kreme na nek način le vzdržujejo stanje (skinfairytale, vlažilna iz lekarne)), sem razmišljala, če bi probala s svetlinovim oljem. Naj bi namreč pomagalo pri suhi koži, ekcemih … kakšno je vaše mnenje, imate kaj izkušenj s tem?
Imate kakšen nasvet, kako ji čez noč pomagati z obkladki fiziološke raztopine, če ne prenese, da ji gazico nalimam na vrat? Takoj si jo odtrga stran.
Prav tako bi vas rada vprašala še, če priporočate kakšen poseben prašek za pranje perila? Že od štarta uporabljam od Froscha sensitive Aloe Vera tekoči detergent in šele prejšnji teden sem pomislila, da kaj pa če bi mogoče morali zamenjati? Praška sicer dajem malo, uporabljam tudi program z dvojnim izpiranjem.
 
najlepša hvala za pomoč!
 

1 Odgovorov
Špela Novak Staff odgovoril/a pred 2 tedna

Lepo pozdravljena Nina!
Kar se tiče svetlinovega olja, je načeloma učinkovina, ki pomaga umirjati srbenje in ima tudi druge pozitivne učinke, hkrati s tem pa je potrebna previdnost oz. zavedanje, da veliko naravnih sestavin in “rožic” lahko našim atopikom prinese več težav kot rešitev. Torej, kot velja za vse pri atopijskem dermatitisu, je seveda za poskusiti, vendar pa pričakujte enega od dveh možnosti, ali da ne bo pomagalo sploh, ali pa bo in bo nekaj časa super, se pa potem lahko razvije preobčutljivost na svetlin. Ta možnost na žalost obstaja. 
Kortikosteroidne kreme rešujejo resno stanje, ne pa tudi vzroka, zato se stanje običajno poslabša ob prenehanju uporabe. Kot vem, da že veste, je ključno iskanje poslabševalcev, poleg uporabe negovalnih krem seveda. Kar se konkretno pralnega praška tiče, težko zagovarjam katerokoli znamko ali izdelek, ker je to res izredno individualno. Če želite testirati, ali je v prašku problem, je smiselno nekaj časa prati zgolj s sodo bikarbono in alkoholnim kisom (če nimate sušilca) in boste videli ali je v tem problem. Drugače pa tako kot pri kremah, je pri prašku, poskusit je treba. Nekako najbolj pogosto uporabljani praški so Frosch baby, Hoferjev, SA8 Baby,… Pri pranju je ključno da je stroj poln samo do polovice in da uporabite možnost dvojnega izpiranja, to je lahko v pomoč.
V kolikor imate še kakšno vprašanje, pa kar z besedo na dan, lahko tudi na podpora@drustvoad.si
Vse dobro želim,
Špela Novak