Suha, srbeča koža v nosečnosti

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologSuha, srbeča koža v nosečnosti
Ana Ploj , pred 2 leta

Pozdravljeni, 
težave s kožo so se mi pojavile že pred nosečnostjo (spodnji del noge, pod kolenom, na pregibu komolca, pod pazduho, na veki). Za suhe predele na telesu, sem uporabljala kremo Advantan. Zanima me ali lahko kremo uporabljam tudi sedaj, ko sem noseča in kako dolgo? 
Katero kremo priporočate za suhe predele na obrazu? 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
Podatki o varnosti lokalnih kortikosteroidov pri nosečnicah so omejeni. Seveda se lahko uporabljajo, ampak boljše je uporabiti nizkopotentne kortikosteroide za čim krajši čas. V kolikor imate težave z vneto kožo, lahko uporabite kremo, ki ste jo omenili, vendar čim krajši čas. Izbrani zdravnik pa vam lahko predpiše še katero drugo “manj močno” kortikosteroidno kremo. Če je koža le suha in ni vneta, kortikosteroidnih krem na kožo ni potrebno nanašati.
Še bolj kot kortikosteroidne kreme pa je pomembna nega koža., saj boste na tak način preprečili izbruhe vnetnih žarišč. Na kožo celotnega telesa si nanašajte negovalna mazila, ki vam jih bo predpisal zdravnik ali pa jih boste kupili v lekarni. Negovalno mazilo uporabite vsaj 1-2x/dan. Svetujem vam,  da v lekarni povprašate o izdelkih za nego suhe, občutljive kože, ki je nagnjena k atopijskem dermatitisu. Takšna mazila imajo na voljo različni proizvajalci. Za obraz lahko uporabite enaka mazila za nego kože kot za ostale dele telesa. Če imate pa morebiti težave z mozolji, vam svetujem za obraz bolj vlažilne in manj mastne kreme. Sicer pa je v zimskih mesecih koža običajno še bolj izsušena zaradi zunanjih dejavnikov (mrzel, suh zrak ipd.), zato je redna nega še toliko bolj nujna.
Za umivanje svetujem uporabo sindet mil.
 
Lep pozdrav
 
Jurij Plaznik