Srbec izpuscaj na soncu

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologSrbec izpuscaj na soncu
Ema , pred 2 leta

Spoštovani,
vsako leto se mi pojavi v pomladno oz predvsem poletnem času srbeč izpuščaj, ki se raztegne na notranji strani roke (od zapestja) do ključnice. In pa samo na eni roki. pojavijo se mikro drobni mehurčki, ko se spremenijo v krastice, ter zelo srbijo in pečejo. Opazim da se ob vsaki izpostavitvi na soncu stanje poslabša. Sploh ko gremo na morje na dopust.
Ali bi lahko šlo za kakšno alergijo mogoče?
Prijazen pozdrav.

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
Glede na vaš opis gre najverjetneje za polimorfno fotodermatozo. To je seveda le sklepanje na podlagi vašega opisa. Za natančno diagnozo je ob pojavu kožnih sprememb potrebno obiskati dermatološko ambulanto.
Polimorfna fotodermatoza je preprosto povedano reakcija na sončne žarke. Ne gre za alergijo, zato se besedni zvezi “alergija na sonce” izogibamo.
Polimorfna fotodermatoza se tipično pojavi spomladi oz. v začetku poletja. Tekom poletja pa se koža “navadi” na sončne žarke in zato težav pozno poleti in v jeseni ni. Tipično je tudi, da se izpuščaji načeloma ne pojavijo na koži obraza, saj je obraz tudi pozimi izpostavljen soncu in je koža na obrazu že “navajena” na sončne žarke. Zanimivo pa je, da se pri vas izpuščaji pojavijo le na eni roki.
Da se boste izognili težavam, ki vam jih povzročajo sončni žarki, je v prvi vrsti pomembna ustrezna zaščita kože pred soncem (ustrezna pokrivala, kreme z visokim zaščitnim faktorjem).
V dermatoloških ambulantah se pri bolnikih s polimorfno fotodermatozo poslužujemo tudi fototerapije (tik pred pomladjo). Ideja je ta, da kožo z umetno svetlobo postopoma “navadimo” na sončne žarke in zato do pojava kožnih sprememb ne pride oz. je manjša verjetnost, da pride do pojava izpuščajev.
 
Zelo bi bilo smiselno, da enkrat (ob pojavu kožnih sprememb) obiščete dermatološko ambulanto, kjer se bodo lahko vaše kožne spremembe natančneje opredelile.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik