Spoznavanje z AD

Katarina , pred 8 mesecev

Pozdravljeni
Prosila bi za pomoc, ker sama vec ne vem kako in s cim pomagati. Prvic se spopadam z AD. Hcer stara 5 mesecev ima AD, sprobale sva ze nekaj krem in sva neuspesni. Embalaze in kreme se pa kopicijo. Zadnje 3 noci jo tako srbi, da se na noc zbudi vec kot 10x. Lepo prosila bi za kakrsenkoli nasvet, kje zaceti, na kaj biti pozorna. 
Je izkljucno dojena, jaz ne uzivam mlecnih izdelkov.
Hvala za odgovor

1 Odgovorov
Špela Novak Staff odgovoril/a pred 8 mesecev

Lepo pozdravljeni Katarina,
Pri atopijskem dermatitisu je pomembno, da veste, da je potrebno najprej poiskati poslabševalce stanja kože, poleg tega je pomembna redna nega kože. To sta dva najbolj pomembna koraka v tej prvi točki. 
Najbolj pogosti poslabševalci pri majhnih otrocih so lahko prehranski (jajca, mleko, pšenica, soja, arašidi, oreščki,… in drugo), pa tudi pršica, cvetni prah, mehčalec, pralni prašek, neustrezni negovalni izdelki, domače živali, neustrezni materiali (volna npr.), stres,…
Ko boste iskali poslabševalce, upoštevajte, da se stanje kože lahko poslabša v obdobju 72 ur od stika, zaužitja (ob dojenju je potrebno upoštevati še vaš zamik), kadarkoli v tem obdobju. Smiselno je ukinjati po eno zadevo naenkrat, da boste vedeli, na čem ste. Pomembna je tudi temperatura prostora, kjer spi in je, nikakor ji ne sme biti prevroče.
Kar se negovalnih krem tiče, niso vse za vse in katera bo odgovarjala vam, boste na žalost izvedeli šele ko jo preizkusite. V ta namen imamo v Društvu vzorčke, tako da če še vedno iščete pravo nego, nam pišite na podpora@drustvoad.si in vam bomo poslali paket vzorčkov, da boste lahko preizkusili preden kupite.
Drugače je pa veliko odvisno tudi od stanja kože. Torej ali je samo rdeče, ali samo srbi, ali so kakšne bunkice, ali se lušči, ali so take ploščice, ali kaj tretjega. Glede na omenjeno srbenje bi bilo smiselno vsekakor redno vlaženje kože z vlažilno kremo, ter uporaba npr. cinkovih krem. Velika večina podjetij, ki imajo negovalne kreme za atopike, imajo tudi cinkovo verzijo. Cink v kremah umirja srbenje in pospeši celjenje, ampak tudi suši, zato bo morda potrebna kombinacija z vlažilno kremo, da se izognete dodatni izsušitvi. V pomoč vam je lahko tudi fiziološka raztopina. Ali jo naštimate v sprej in pošpricate tam, kjer srbi, lahko naredite tudi obkladke in potapkate tam, kjer jo srbi. To je malo odvisno tudi od dela telesa, kjer se pojavljajo težave in kjer srbi. So pa še druge sestavine, ki umirjajo srbež. V kolikor so na udaru roke in noge, se lahko poslužujete tudi povijanja.
Dobijo pa se tudi bambusove rokavičke, že praktično od te velikosti naprej (Gamat.si), da ob praskanju ne bo toliko škode. Zaradi motorike prstkov toplo priporočam, da se izogibate dajanju nogavičk na rokice.
Nikakor ji praskanja ne preprečujte, ampak jo na mestu, kjer jo srbi, poskušajte božati, pritisniti nežno, ji pomagati, da se srbež umiri, namazati s kremo npr.
Za vsa dodatna vprašanja sem vam na voljo, vse dobro želim,
Špela Novak