Spanje in neinteres za igro

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologSpanje in neinteres za igro
Tanja , pred 11 mesecev

Pozdravljeni,
hčerkica je pri 5 mesecih lepo sledila razvoju (pasla kravice, se že na podlogi plazila okrog svoje osi), ko pa je malo kasneje AD izbruhnil v hudi obliki (huda srbečica, rdečica po celem telesu), je izgubila interes za igro. Kravic sploh več ne želi pasti, saj se je začela srbeti po glavi, zdaj ko jo odložiš na podlogo in sam obrneš na trebuh je jok. Čez dan imam občutek da bi samo spala in se crkljala na rokah. Pri 5 mesecih je lepo imela en dopoldanski in en popoldanski spanec, zdaj je teh kar več. Rdečico smo omilili, le srbečica je še vedno močno prisotna. Fenistil kapljice ne pomagajo popolnoma nič.
Bi me moralo skrbeti, da je kaj narobe ali je preprosto brezvoljna zaradi vseh kožnih težav? Razvojno imamo šele čez en mesec. Meni pa se zdi da bomo takrat že ogromno zamudili pri njenem gibalnem napredku.
Hvala za odgovor.

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 10 mesecev

Pozdravljeni.
Z vprašanji glede gibalnega razvoja in težav s spancem je bolje, da se obrnete na izbranega pediatra oz. razvojno ambulanto.
Glede AD svetujem redno nego kože celotnega telesa z negovalnim mazilom večkrat na dan. Prav tako svetujem kratke, mlačne kopeli oz. tuširanje. Za umivanje uporabite sindet mila. Takoj po umivanju pa svetujem na kožo celotnega telesa nanesti negovalno mazilo.
V kolikor pa so vnetna žarišča prisotna, bo najverjetneje nekaj dni zapored potrebno nanesti protivnetna oz. kortikosteroidna mazila ali inhibitorje kalcinevrina. V kolikor se bodo vnetna žarišča umirila, bo najverjetneje tudi srbež manjši.
Zraven Fenistil kapljic so na voljo še drugi antihistaminiki. Najboljše je, da izbranemu pediatru poveste, da vašemu otroku Fenistil kapljice ne pomagajo in vam bo nato predpisal drugi antihistaminik v sirupu. Dejstvo pa je, da pri srbežu, ki je posledica AD, antihistaminiki ne pomagajo tako, kot bi si želeli.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik