Samoplačniško testiranje

Vprašaj strokovnjakaKategorija: Špela ADSamoplačniško testiranje
Neža , pred 8 mesecev

Pozdravljeni,
mi lahko svetujete kam bi lahko peljala hči (14mesecev) samoplačniško na teste alergije, smo iz Kranja? Pediatrinja je omenila, da nekje tudi lahko to prepoznajo iz krvi, je to verjegno bolje, lažje? 
Namreč zavrnili so mi podalšanje porodniške, ker nimam dokazano, da ima otrok alergije. Na hitro napotnico sem jo prijavila januarja, okvirni datum imava šele septembra. Pri prvem otroku tega nisem potrebovala, sedaj pri hčeri so mi pa zavrnili pa se mi zdi, da ima slabše kot sin. Atopijski dermatitis sta podedovala po meni ????. Najlepša hvala, Neža

1 Odgovorov
Špela Novak Staff odgovoril/a pred 8 mesecev

Lepo pozdravljeni Neža,
Iskreno boste težko prišli samoplačniško zraven k alergologu kar tako pri tako majhnem otroku. Za Kranj sploh nimam informacije, za Ljubljano pa vem da izvaja alergološke teste – kožne in krvne, torej oboje ena redkih ali celo edina dr. Vodušek Plevnik, na napotnico in samoplačniško – tukaj imate po mojih izkušnjah največje možnosti, tudi časovno. 
Vedeti morate, da npr. v tujini do drugega leta starosti alergoloških testov sploh ne delajo, ker so nezanesljivi in ker se stanje/rezultati tako zelo spreminjajo. Tudi naši zdravniki povedo, da so alergološki testi v 25% napačni.
Ena od možnosti je tudi, da greste v katerega od laboratorijev, kjer opravljajo te teste (npr. Adrialab), vendar pa vem, da imajo vsaj nekateri starostno omejitev (če se ne motim 5. let) za opravljanje tovrstnih testov.
Če prav razumem, računate na to, da bi se vam pokazali kakšni alergeni, kar je seveda mogoče, vendar pa ni nujno, tako da ne polagajte prevelikih upov v te teste.
Morate vedeti, da alergijski testi kažejo alergene, če pa iščete poslabševalce atopijskega dermatitisa, pa vam ti testi tega na žalost ne bodo pokazali, ker pri poslabševalcih ADja ne gre za alergene, gre za poslabševalce, za katere testi ne obstajajo.
Podaljšanje porodniške je mogoče če imate tri glavne od petih alergenov, kar pravite, da nimate. Lahko pa vam porodniško podaljšajo tudi na podlagi zmerne do hude oblike atopijskega dermatitisa (torej ne glede na alergije, tudi če ste popolnoma brez dokazanih). Pri tem je ključno da na izvidu piše stopnja ADja (vsaj zmerna do huda), da piše da je AD kronična bolezen in pa da ste bili v zadnjih 12ih mesecih hospitalizirani. To so pogoji za pridobitev. Če imate to izpolnjeno, potem lahko ponovno oddate s temi izvidi. 
V vsakem primeru vam želim veliko sreče ali z iskanjem oz. dokazovanjem alergenom in/ali s ponovnim oddajanjem vloge za podaljšanje.
Za dodatna vprašanja sem vam na voljo,
Špela Novak