Rdeči madeži na podplatu v poletnih mesecih

Vprašaj strokovnjakaKategorija: AlergologRdeči madeži na podplatu v poletnih mesecih
Matej , pred 1 leto

Pozdravljeni, v poletnih mesecih se mi na podplatu ter nartu pojavijo rdeči žareče-srbeči madeži, največkrat ob nošenju natikačev. Zanima me kako zdraviti ali preprečiti? Hvala

2 Odgovorov
Špela Novak Staff odgovoril/a pred 1 leto

Lepo pozdravljeni! Alergologinja je trenutno odsotna, bo odgovorila na vaše vprašanje, takoj ko bo lahko. Hvala za razumevanje, lep dan želim, Špela Novak

zdravnik Staff odgovoril/a pred 1 leto

Spoštovana, 
Ne glede na to, kako pogosto se umivamo, je koža našega telesa venomer poseljena z raznimi bakterijami in glivicami. Stopala niso pri tem nobena izjema. S temi organizmi, ki jih sicer imenujemo dermatofiti, ljudje pravzaprav ves čas živimo v simbiozi. Bakterije in glive nas ščitijo pred nekaterimi zunanjimi dejavniki (patogenimi mikroorganizmi), ki bi lahko na nezaščiteni, tj. »neposeljeni « koži izzvali izbruh določene bolezni; pomagajo pri razkrajanju kožnih izločkov (so nemalokrat tudi vzrok neprijetnega telesnega vonja), se hranijo z roževino povrhnjice, las, dlak in nohtov; skratka, tvorijo del zaščitnega kožnega sloja.
Težava nastane, ko se ravnovesje med kožnimi dermatofiti poruši, ob glivični okužbi v prid kožnih gliv, ki se prekomerno razrasejo in tako porušijo simbiozo. Glive na koži začno povzročati težave, srbečo kožo, izpuščaj, ki je lahko pikast ali v obliki srbečih lis. V lekarni vam bodo svetovali mazila ali se obrnite na dermatologa. 
Druga možnost je ekcem, ki se lahko pojavi kjer koli na telesu, koža srbi, je suha, pojavljajo se rdeči madeži. Lahko se pojavi kjer koli, tudi na stopalih, najverjetneje zaradi potenja, določene obutve in draženja. Svetujem umivanje s tekočimi mili (Octenisan, Lipikar ali A derma), ter mazila, ki posušijo kožo (cinkovo mazilo).
V redkih primerih lahko srbenje (predvsem na dlaneh in podplatih) pomeni jetrno okvaro. Pojav se imenuje holestaza in se pojavi zaradi zastoja žolča, le-ta se ne more izločati v lumen črevesja, zastaja v krvi in povzroča srbenje. Smiselno je opraviti jetrne teste in preiskave, da bi lahko obolenje potrdili in zdravili. 
S spoštovanjem,
dr. Maja S. Kavalar