Rdeča koža (brez uporabe kortikosterodiv) in atopijski dermatits

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologRdeča koža (brez uporabe kortikosterodiv) in atopijski dermatits
Ajda , pred 2 leta

Pozdravljeni, 
imam atopijski dermatits že od rojstva. Včasih več, včasih manj ali nič. Zadnji dve leti (v teh burnih časih) je stanje precej slabše. Bioresonanca je pomagala, pri hrani res pazim da je domača in pravilna prehrana, tudi alkohol sem nehala piti 🙂 jem probiotike, čistim telo s pitjem gline, hodim na sprehode in sem veliko zunaj (po službi)… Vsekakor živim max zdravo. Moja koža pa je še vedno rdeča. Krem s kortikosteriodi ne uporabljam pogosto (parkrat na leto, ko je stanje res boleče in grozno in se mi ne da več trpeti in rabim malo pavze, saj držim zadeva max 1teden) drugače pa sem se navadila da hodim celo zimo pač precej rdeča v obraz, po vratu in po rokah. Zadeva me ne srbi močno, vedno tudi skrbim in negujem kožo s kremami navadnimi za suho kožo iz lekarne (emoliens). Velikokrat v notranih prostorih rata moj obraz močno otekel in mi je precej neprijetno… vsekakor pri vseh tabletah ki jih pojem (3x na dan xyzal tablete in podobno), mi nobene tablete ne pomagajo. Mi je že neumno jesti in metati vase toliko kemije za neizboljšanje zadev. Za spanje sedaj vzamem naravno baldrijan&pasionko (neopersen-kapsule) in ponoči dejansko spim po dolgem času, ker prej sem se vedno praskala cele noči, po teh rožah pa končno spim in sanjam in se – ne praskam! Začela sem pozimi jesti tudi rodhiolo (rožni koren), cink, vitamin D in C, tako da se max trudim da bi bil moj imunski sistem čimbolj odporen. Stres me precej ubija. Zanimivo pa je, ko sem zunaj, se stanje vedno umri. V službi pa precej trpim 🙂 Vsekakor sem tekom vseh eksperimentov za boljšo kožo pogruntala, da mi edino potovanja pomagajo, na potovanju se vedno vse uredi. Tako da si upam reči, da je vse psihosomatsko povezano, je pa res da sem očitno med tistimi, ki so res občutljivi na svet okoli sebe 🙂 Še ko sem imela korono in ležala doma v postelji, mi je čudežno dermatis skoraj izginil. Včasih mi je pomagalo če sem se namakala v naravnih termalnih izvirih… vsekakor čakam poletje ko se stanje vsaj malo izboljša ker se probam vsak dan kopati v jezerih, saj mi pomirja kožo/telo/psiho.   
Za vneto kožo in rdeč obraz in roke dam včasih kremo s cinkom (cicalfate, cinkova pasta) in pomaga malo pri vnetju, vendar pa mi spremenjen odtenek kože (rdeča koža) ne izgine že pol leta. Če se namažem s kortikosteriodom, izgine seveda za 2dni, potem pa je spet isto. Tako da mi je dolgoročno gledano – neuporabno. Kaj bi še probala uporabiti, da moje roke, vrat in obraz nebi bili več takega odtenka rdeče barve. Mogoče kakšna ideja, nasvet… ipd. 
 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
V kolikor še niste opravili alergološkega testiranja ,vam svetuje, da ga opravite. Velikokrat na testiranju (PRICK testi ali epikutani testi) najdemo alergene, na katere je posameznik alergičen in če se jih kasneje izogiba, obstaja velika verjetnost, da se bo kožno stanje izboljšalo.
Svetujem vam, da si kožo redno negujete z negovalnimi mazili, da se umivate s sindet mili in da se izogibate tistim alergenom, na katere ste morebiti alergični.
Od zdravljenja je za žarišča smiselno uporabiti kortikosteroidne kreme (s katerimi pomirimo vnetje) za nekaj dni, na blago vneta žarišča pa lahko namesto kortikosteroidov nanesete tudi imunomodulatorno zdravilo (takrolimus, pimekrolimus), ki vam ga lahko predpiše zdravnik.
V kolikor po lokalni terapiji ne pride do zadovoljivega učinka pride v poštev tudi fototerapija in sistemska terapija.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik