Razlika med atopijskim dermatitisom, alergijo, intoleranco,…

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologRazlika med atopijskim dermatitisom, alergijo, intoleranco,…
Nena , pred 4 leta

Pozdravljena dr. Mateja,
v enem mailu ste odgovorila na podobno vprašanje in sicer razliko med AD in alergijo. Zanima me, kdaj govorimo o alergiji na določeno hrano? Kakšni so simptomi, kajti veliko otrok že pri 3 mesecih odreagirna na določeno živilno, v obliki pikic, ekcemov na koži, rdečice itd. ( tudi na krvi je potrjena alergija na določeno živilo) in zdravniki rečejo, da ima AD, sepravi ni alergija. AD se v različnih obdobjih različno odraža? Kdaj pa vemo, da otrok ima intoleranco na določeno živilo in kako se kažejo znaki ( lahko malo opišete)? 
Kaj pa razlika pri izpuščajih npr. mojemu 14 mesečnemu sinu se npr., če poje celo banano pojavijo pikice v barvi kože po ličkih, rokah, nogah, ki ga ne srbijo, pri večkratnem uživanju citrusov se mu pojavijo na pregibih rok rdeči fleki, pri uživanju češenj se mu pojavi rdečica itd. Za različno hrano se pojavijo razlčni izpuščaji na koži. Zanima me, če obstaja kakšna tabela nevarnosti pojavov izpuščajev med katere spadajo pikice v barvi kože in rdeče pikice, rdeči ekcemi pa rdečica v obrazu…? Se npr. iz pikic barve kože, ki so raztošeni po roki lahko razvije rdec ekcem? Kako se najbolše negujejo pikice v barvi kože? Rdeči ekcemi so največja rekacija kože, ki jo poznamo? Za rdečico v obrazu se predišejo antihistaminike? Že, ko smo pri antihistaminikih- kako delujejo? ( delujeo samo na živila, ki vsebujejo veliko histamina npr. ne bojo delovali, če je otrok alergičen na pšenico, mleko?) Poznamo tudi naravne antihistaminike črni ribez, kaj menite o tem?
Nevem, če boste vi vedla, ampak je prav, da preden se otrok testira na dolčeno živilo s krvnimi test je bolje, da to živilo uživa in tako se bo mogoče lažje pokazalo ali je otrok alergičen ali ne na to živilo? 
Še zadnja vprašanja, zanima me, če kožo namažem s cinkom in vlažilno čez potem je boljše, da se otrok ne izpostavlja soncu? Če je otrok imel lani ekceme po koži in ima letos še vedno belo kožo tam, kjer je imel lani ekceme seveda, je boljše da se kože ne izpostavlja soncu? Kdaj bo ta bela koža postala enake barve, kot ostala koža?
Zadnji teden opazujem nos in vidim, da se mu delajo iz veliki podkožni mozolji, ki v roku 2 dni izginejo. Razkužim s fiziološko in namažem z vlažilnoin malenkost cinka ali pa tudi aloe vera mu ustreza. Zanima me zakaj se mu delajo tako veliki mozolji pri samo 14 mesecih in to že 3 v 14 dneh ? Je mogoče, ker mu dajam pri vsakem obroku pol žličke olivnega olja? Maščobe?
 
Najlepša Vam hvala za odgovore.
 
Nena
 
 
 
 
 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 leta

Spoštovana Nena!

Vaših vprašanj je veliko in žal na vse ne vem odgovora…
Alergija na določeno hrano se lahko kaže na različne načine, eden od teh je, da ima otrok srbeč dermatitis, ki se kaže v smislu atopijskega dermatitisa in se najpogosteje prične v prvih mesecih življenja s srbečim ekcemom po glavi. Druga možnost, ki ni tako redka, je, da ima majhen otrok oz dojenček ob uživanju določenih živil  ali maminega mleka, če mama ni na neki dieti in uživa živilo, ki mu škoduje, težave s prebavo: napenja ga, starši opažajo krvave nitke v blatu ipd Pri tovrstnih težavah je tudi lahko v ozadju alergija na določeno živilo in če se temu izogiba, težave izzvenijo. Vendar pa to ni intoleranca – neprenašanje npr mleka, pač pa gre za pravo alergijsko reakcijo, ki se lahko kaže s težavami na različnih organih, v tem primeru gre za prebavila. Podobno kot če npr. otrok razvije alergijsko astmo, gre za alergijo, ki se odraža na dihalih. Ko govorimo o intoleranci, pa gre navadno za neprebavljanje določenih živil oz sestavin živil (mleko – laktoza) zaradi odsotnosti encima, ki omogoča normalno prebavo. Včasih pri otrocih to vidimo ob še nerazvitem črevesju pa kasneje izzveni, spet drugi imajo npr laktozno intoleranco celo življenje in lahko uživajo mlečne izdelke brez laktoze brez težav ob uživanju izdelkov z laktozo pa se pojavljajo raznovrstne, predvsem prebavne težave. O tem bi vam več lahko povedal gastroenterolog, jaz nimam specialnih znanj glede tovrstnih težav.
Kar se tiče kožne simptomatike pri alergijah, lahko opažamo različne vrste ekcemov, eden od teh je tudi atopijski dermatitis oz atopijski ekcem, ki pa ni vedno povezan z znano alergijo. To pomeni, da bolnik ima atopijski dermatitis, ki ga klinično ovrednotimo in postavimo diagnozo, pa v ozadju oz vzrok ni v alergiji. Po drugi strani pa alergija na določeno živilo lahko povzroči tudi druge vrste kožnih sprememb, npr utrikarijo in z njo pogostopovezano otekanje (t.i. angioedem), kar pa je lahko tudi življenjsko ogrožujoča reakcija v sklopu alergijskega odgovora imunskega sistema človeka. Ekcem je sicer lahko zelo izrazit in razširjen, a le redkokdaj tako izrazit, da bi človeka lahko življenjsko ogrožal ,medtem ko pa pri akutni urtikariji s pridruženim otekanjem to ni taka redkost, zato le-ta bolezen velja za bistveno bolj nevarno kot npr ekcem, ko npr. primerjamo kožne manifestacije alergij.
Poleg alergijskih reakcij na koži, ki se navadno kažejo s srbečimi spremembami različnih oblik, velikosti ipd, pa opažamo predvsem v otroški dobi nespecifične kožne reakcije tudi ob uživanju določene hrane, ki pa niso alergijske narave. Primer je vaš sin, ki občasno razvije nesrbeče izpuščaje kožne barve – tukaj ne gre za alergijo, pač pa najverjetneje za neko nealergijsko reakcijo kože, morda na kakšen konzervans, sestavino živila ipd. V tem primeru se ni potrebno obremenjevati, saj  tovrstne spremembe tudi spontano izzvenijo in otroka ne motijo oz ne srbijo. V tovrstnih primerih svetujemo uporabo negovalnih izdelkov in izdelkov z dodatkom cinka 1x dnevno, do izboljšanja. Če otrok nima suhe kože naj izdelki ne bodo premastni, da mu ne bo zaprli por in bo posledično videti nove spremembe v smislu zapore znojnic (miliarija) ali celo mozoljčkom podobne spremembe.
Antihistaminiki so v osnovi zdravila, ki zavirajo alergijsko reakcijo telesa, kjer je eden glavnih ali celo glavi mediator reakcije histamin. Tovrstna manifestacija je npr akutna urtikarija, ki sem jo omenila zgoraj in antihistaminiki so v tem primeru prava in najbolj učinkovita terapija bolezni. Antihistaminiki zavirajo učinek histamina, ki povzroča spremembe značile ob alergijski rekaciji t.i. prvega tipa, učinek je viden hitro in urtike v nekaj urah navadno izzvenijo. Če pa imamo rdečino oz ekcem po telesu oz obrazu, pa se za antihistaminike odločamo, če gre za srbeče spremembe in s tem simptomatsko poskušamo omiliti srbež, praskanje in posledično poslabšanje dermatitisa. V primeru, da gre le za rdečino in ne za srbečo dermatozo, npr. ekcem, antihistaminik ni potreben oz smiseln, pač pa le ustrezna nega kože in zaščita s cinkovimi kremami pred zunanjimi dejavniki, ki tovrsten dermatits največkrat tudi sprožijo (veter, mraz, volna, drgnjenje,…).
Kar se tiče antihistaminika pri alergiji na zdravila ali hrano: alergija se razvije, če je človekov imunski sistem v stiku z alergenom (npr hrano, zdravilom…) in šele kasneje, ko imunski sistem to prepozna kot alergen, razvije reakcijo, ki se kaže na najrazličnejše načine. Če želimo alergijo dokazati, opravimo teste – kožne vborde teste, odvzamemo kri ali napravimo provokacijo – pacienta, za katerega sumimo da je npr alergičen na določeno zdravilo, izpostavimo zdravilu, seveda v bolnišnici, pod nadzorom zdravnika. če pride do alergijske reakcijo po izpostavitvi, je to dokaz, da je na tovrstno zdravilo alergičen in od takrat dalje se mu uživanje tega zdravila odsvetuje. Dokler pa npr otrok ni nikoli v življenju prišel v stik z nekim alergenom, pa alergije na ta alergen ne more razviti. Seveda obstajajo tudi navzkrižne ačlergije, ko so si nekateri alergeni tako “podobni”, da jih telo prepozna kot enake in na vse enako reagira, a to so detajli… torej, če sumimo, da je otrok alergičen na neko živilo in ima npr atopijski dermatits, se najprej opravi testiranje in se šele nato se iz prehrane izloči živilo, tako svetujejo alergologi, saj se sicer po nepotrebnem lahko otroka da na neko strogo dieto, kar ni nikoli dobro, predvsme dolgoročno ne.
Bele lise, ki ostanejo na mestih pogostih ali ponavljajočih ekcemov so posledica vnetja. ko vnetje izzveni ostaja bela lisa in takrat bo ta lisa porjavela le, če bo koža na tem mestu izpostavljena soncu. Svetujemo, da se ne izpostavlja soncu v času, ko ger za  vneto kožo, ki potrebuje zdravljenje, če pa ostajajo povnetne svetle lise, pa kožo lahko previdno in sprva le za kratek čas izpostavljate soncu, da porjavi. Če pa ipostavljate kožo, ki je namazana s cinkovo kremo ali negovalnimi kremami soncu, pa je zelo verjetno, da ta koža ne bo porjavela in bodo bele lise ostale.
Kar se tiče mozoljev pa je pri tako majnem otroku potrebno to ugotoviti, zakaj se mu delajo, saj praviloma v tej starosti mozoljev, tudi če bi jih imel do prvega leta starosti, ni več oz so v izzvenevanju. Vprašanje je, ali so to res mozolji, glede na to, da poveste, da so podkožni…. Če se je to pojavilo na novo, predlagam, da ukinete vse negovalne izdelke za ta predel kože, ob svežem mozoljčku nanesete cinkovo kremo in umivate kožo z antisepričnimi mili. Če se bo ponavljalo, pa vam svetujem, da obiščete pediatra.

Upam, da sem vam uspela odgovoriti na vsaj nekaj vprašanj, glede intolerance an živila pa svetujem posvet z gastroenetrologom!

Lep pozdrav!

Mateja