Razdražena koža

Andreja , pred 2 leta

Pozdravljeni
Zadnji dve leti se mi na oceh in ustnicah pojavlja AD. Veke so bile zatekle, rdece, srbece. Dermatolog mi je predpisal kortikosteroid in lokalni imunosupresiv. Dokler sem se z navedenimi mazili mazala, je bilo stanje super, v 3 dneh, ko sem nehala, se je stanje ponovno poslabsalo. V cakanju na ponovni obisk dermatologa sem zanosila. Na zacetku je bilo stanje obvladljivo, proti koncu nosecnosti sem imela kozo na vekah kot da bi bila opecena, koza pa ni bila srbeca. Sedaj po porodu sem na boljsih in slabsih dnevih.
Glede na to, da se mi koza na vekah ob kakrsnem koli kontaktu s katero koli kremo ali mazilom (Bepanthen mazilo, Bepanthen plus, Avene, Cicalfate, Eucerin AtopiControl, Belobaza z olivnim oljem, otroske kreme, samo olivno olje, Aloe Vera, skratka vse…) vname takoj, kaj naj naredim? Po nekaj dneh rdecina izgine, je pa koza izredno suha, se zacne lusciti in se mi zdi da se nekako vrtim v nekem zacaranem krogu med rdecino in suho kozo. Skrbi me kaj bo pozimi, s cim naj zascitim kozo pred mrazom?
Ali morda lahko razlozite, kako lahko Bepanthen mazilo normalno uporabljam okoli ustnic, ko se mi pojavi rdeciba okoli ust, medtem ko mi na oceh naredi grozljivko?

Glede na to da dojim, ali lahko sploh uporabim katero od tipicnih krem za zdravljenje AD? Ali bi mi morda pomagala krema namenjena za rozaceo, saj ne izključujem, da so po vseh teh vnetjih prisotne tudi glivice/bakterije na kozi?
Kdaj se lahko izvede epikutano testiranje, sele po prenehanju dojenja?
Drugace sem zamenjala od samponov, detergentov, pralnih praskov, pa ni popolnoma nobene spremembe. Kar sem ugotovila je, da mi verjetno skodi psenica, svinjina in prsica.

Hvala za vse odgovore, lep pozdrav

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Andreja pozdravljeni,
glede na opisano pri vas diagnoza ni čisto jasna, saj gre lahko za več stvari. Definitivno je potrebno opredeliti zakaj se vam težave ponavljajo in ne zdraviti na pamet. Svetovala bi, da po prenehanju dojenja opravite alergološko testiranje, predvsem epikutano, da se izključi ev. pridružene kontaktne alergije.
Koža okoli oči je že sicer bolj tanka in občutljiva, tako da se kakršno koliko vnetje tudi hitreje in izraziteje pokaže. Glede na trajanje težav gre pri vas za kronično vnetje, z okvarjeno barierno funkcijo kože na predelu vek in posledično vas po nanosu koža lahko peče, je pordela, srbi..tudi zato vam Bepanthen lahko dela težave na vekah, okoli ustnic pa ga brez težav prenašate.
Nega je sicer izrednega pomena v takih primerih in pomembno je, da najdemo ustrezno vlažilno kremo, ki vam ne bo delala težav. To zna bit včasih nekoliko daljši proces, predlagam da to poskusite rešiti skupaj z dermatologom, ki bo vašo kožo videl, da po nepotrebnem ne zapravljate za kreme, ki vam ne ustrezajo.
Ker na vpogled nimam vašega trenutnega stanja kože vam težko svetujem glede konkretne terapije. V kolikor je koža zelo pordela, peče velikokrat pomagaja tudi obkladki s fiziološko raztopino, ki jih nanašate na obolele predele večkrat dnevno. Glede na vnetje se ob pregledu odločimo za terapijo, lahko je to razredčen KS (se lahko uporablja tudi med dojenjem, pod nazdorom dermatologa), imunomodulator (načeloma odsvetujemo med dojenjem), topikalni antibiotik..
Predlagam Vam, da v kolikor so težave zelo hude, obiščete svojega os. zdravnika za napotitev na ev. predhodni pregled k dermatologu, saj se težava lahko pojavi v kolikor na mestih vnetja pride do sekundarne bakterijske/virusne okužbe.
Upam, da vam je odgovor vsaj malo pomagal.
Pozdravček,
Nina Jugovar