Psihološka podpora

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologPsihološka podpora
Maja , pred 1 leto

Pozdravljeni!
Z atopijskim dermatitisom se spopadam že leta in leta. Pred tremi meseci sem začela uporabljati Dupixent. Stanje je na izgled boljše  (ni optimalno), še vedno pa me zadeve srbijo.  Zato bi vprašala, če bi se po tem času že morali poznati kakšen večji učinki? Predvsem me pa zanima kako je s psihološko podporo na tem področju. Bila sem pri psihiatru, po priporočilu dermatologinje. Nekako sem že po prvem pogovoru zaslutila, da nisem na pravem mestu. Povrhu mi je dal tablete za depresijo in anksioznost. Ob vseh teh tabletah proti alergiji, so mi bili ti tableti skoraj malo pretežki. Pač, ko sem bila drugič pri psihiatru, sem bila boljše volje, zato je ocenil, da terapije ni potrebno nadaljevati in da se lahko oglasim, če bo moje počutje slabše.  Seveda potem tudi nisem več odšla k njemu na pogovor, ker nisem dobila tega pravega občutka, da mi je to pomagalo. Zato me zanima, če poznate kakšne psihiatre, psihologe, psihoterapevte, ki imajo izkušnje ravno na tem področju?
Hvala za odgovor in lp!
 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 1 leto

Pozdravljeni.
Se opravičujem, da vam nisem odgovoril prej, vendar sem bil na dopustu.
 
Če menite, da vam uvedeno zdravilo ne pomaga dovolj, to povejte vaši dermatologinji. Obstajajo različni točkovniki in vprašalniki, s katerimi lahko opredelimo za kako hudo obliko atopijskega dermatitisa gre, hkrati pa nam ti vprašalniki oz. točkovniki služijo za oceno uspešnosti zdravljenja. Glede na te točkovnike bosta skupaj z vašo dermatologinjo ugotovili, ali gre pri vas po uvedbi zdravila za zadostno izboljšanje ali ne.
 
V kolikor imate hudo obliko AD, ki vas ovira pri vsakdanjem življenju, je seveda smiselna multidisciplinarna obravnava. V kolikor ste se s psihiatrom dogovorili, da boste na pregled prišli v primeru poslabšanja, se naročite na kontrolni pregled.
 
Težko vam svetujem, pri katerem psihiatru/psihologu/prihoterapevtu se naročite na pregled, saj smo si ljudje različni in je lahko nekdo z nekom zelo zadovoljen, spet drugi manj, zato ne želim nikogar izpostavljati.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik