Imunomodulatorne kreme

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologImunomodulatorne kreme
Andreja , pred 4 leta

Spostovani,

Zanima me kaksne so posledice dolgotrajnega nanasanja lokalnih imunomodulatornih krem? Na vsake par dni se mi namrec pojavi AD in si namazem prizadete dele koze z eno od teh krem. Vedno se mi vname koza na vekah in okoli ustnic.
So me pa farmacevtke v lekarni cudno pogledale, da imam te kreme za veke. Ali so skodljive in vseeno tanjsajo kozo?
Hvala in lep pozdrav

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 leta

Spoštovana Andreja!
Lokalni imunomodulatorji, niso kreme, ki bi povzročale tanjšanje kože, tako da se tega ni potrebno bati. uporabljajo se za blago do zmerno obliko vnetja pri atopijskem dermatitisu, poleg indikacije atopijskega dermatitisa pa dermatologi vemo, da so tovrstne kreme primerne tudi za zdravljenje različnih drugih dermatoz, a za le-te v Sloveniji niso registrirane.
Če imate dermatitis po vekah in obrazu so to vsekakor bolj primerna izbira kot lokalni kortikosteroidi, ki pa so namenjeni zdravljenju močno vnete in zadebeljene kože v sklopu AD. menim, da ni nič narobe, če občasno uporabljate tovrstne kreme, svetujem uporabo zvečer preko poletja, da se ne izpostavljate soncu, ko pa je bolje, kožo na teh mestih vsaj 2x dnevno redno negujte s primernimi izdelki namenjenimi negi kože pri AD – s tem se navadno da preprečiti prehitre oz prepogoste izbruhe bolezni.
Upam, da sem Vam pomagala, srečno!

Mateja