Protopic in kortikosteoridi

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologProtopic in kortikosteoridi
Maja , pred 4 tedni

Pozdravljeni! Navezujem se na predhodno temo, kjer je bilo govora o kortikosteoridih in antibiotikih. Sicer hodim k dermatologiji zadnje 4 leta, atopijski dermatitis imam že več kot 20 let. Vmes sem hodila k dermatologom, pa vmes nisem. Se je vprašat zakaj, nisem edina. Glede na prejšnjo temo, kjer ste omenili naj se zglasim k svoji dermatologinji, da se posvetujem z njo ali pretirano uporabljam Belogent, sa mi poraja eno vprašanje. Namreč, dermatologinja mi je med drugim kot terapijo predpisala Belogent. In sedaj, kadar se meni zahoce, lahko to kremo naročim pri svoji  splošni zdravnici  po emailu. Pa naj povem, da je še nisem videla v živo odkar je zamenjala prejšnjo. Torej, na tem mestu se mi poraja vprašanje, kje je tu kontrola? Imam kolega, ki ima psoriazo, se maze z elokomom vsaki dan. Se mu ne zdi sporno. Zdravilo mu izdajo na recept pri splošnem zdravniku. Pa upam, da nisem pre
več tečna. Hvala in lp!

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 3 tedni

Pozdravljeni.
 
Svetujem, da se ob poslabšanju kožnega stanja naročite na pregled pri izbrani zdravnici, ki bo presodila, katera terapija je za vas najbolj primerna. Družinski zdravniki načeloma podaljšujejo terapijo, ki jo svetujemo dermatologi. Družinski zdravniki pa seveda lahko tudi spremenijo lokalno terapijo (v kolikor je to potrebno).
 
Glede na vaš zapis še enkrat svetujem pregled pri izbrani zdravnici, da se bosta lahko spoznali in vam bo lahko ob pregledu svetovala ustrezno lokalno terapijo. V kolikor bo potrebno pa vas bo napotila na kontrolni pregled k vaši dermatologinji.
 
Lokalni kortikosteroidi se uporabljajo tudi za zdravljenje luskavice. Če je zgoraj omenjeno zdravilo za vašega prijatelja najbolj primerno pa brez pregleda ne morem reči.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik