Imunosupresivno mazilo in dishidroza

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologImunosupresivno mazilo in dishidroza
Maruša , pred 4 leta

Pozdravljeni. Zaradi srbecih mehurckov na roki sem obiskala dermatologinjo. Njeno mnenje je da gre za dishidrozo in predpisala mi je imunosupresivno mazilo 2x na dan 1 mesec oz. do popolne umiritve, nato 2x na teden vec mesecev. Sedaj sem mazala 2 meseca 2x na dan, saj se je stanje izboljsalo ampak vsake toliko so vseeno izbruhnili mehurcki. Zanima me koliko casa lahko mazem 2x na dan? Ali je to lahko 3,4 mesece ali ne? Ali je moram vmes narediti prekinitev oziroma ali naj grem kljub nepopolni umiritvi vseeno na zmanjsanje, torej 2x na teden. Na prick testiranje se cakam. Dejansko me skrbi da bi predolgo uporabljala mazilo. V nacrtu imam tudi zanositev, zato me se bolj skrbi kaj bo takrat saj to mazilo ni priporocljiv.
Hvala za odgovore in lep pozdrav.

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 leta

Spoštovana Maruša,
dishidroza je velikokrat lahko povezana z različnimi vzroki nastanka (prekomerno potenje, umivanje, kontaktna alergija, stres, odgovor na infektivno dogajanje (glivična/bakterijska okužba, pojav v sklopu atopije..), lahko pa se zgodi, da konkretnega vzroka ne moremo opredeliti. Težave z dishidrozo se lahko ponavljajo in je potek težko napovedati. Definitivno je najprej potrebno izključiti vse možne dejavnike, ki bi omenjeno težavo lahko sprožali in jih izločiti, v kolikor je to seveda možno. Predlagala bi, da poleg prick testiranja, opravite še epikutano testiranje na kontaktne alergene.
V tem času, ko je poudarek na vsakodnevnem umivanju in razkuževanju rok še večji, vidimo tudi zelo pogosta vnetja na predelu rok, saj pride ob tem do okvare bariere, ki kožo sicer ščiti pred zunanjimi dejavniki in pred izgubo vlage.
Pri zdravljenju dishidroze se le-te lotimo stopenjsko glede na potek bolezni. V primeru hujšega vnetja se za nekaj dni predpišejo protivnetne kreme (lokalni KS), v kolikor so prisotne ragade, po potrebi tudi antibiotična mazila. Svetujejo se tudi obkladki, da malce ublažijo srbež in po potrebi jemanje antihistaminika, v kolikor vam le-ta pomaga. Ob tem je potrebno vsakodnevno uporabljati tudi barierno kremo (to je lahko krema za roke, ki jo kupite v lekarni in je namenjena krepitvi bariere– različne priznane znamke jih imajo v svojih linijah za občutljivo oz. atopijsko kožo), predvsem po vsakem umivanju in močenju rok, kot tudi tekom dneva, ko imate občutek suhih rok. Odsvetuje se prekomerno umivanje rok, v kolikor imate stik z dražečimi snovmi in pri čiščenju, pomivanju posode se svetuje uporaba rokavic (bombažne in čez gumijaste). Izredno pomembna je uporaba bariernih krem in okrepitev bariere, saj boste le na ta način preprečili poslabšanja. 
Takromilus (imunomodulatorna krema) je po SmPC v osnovi namenjen zdravljenju atopijskega dermatitisa. V primeru uporabe za zdravljenje drugih dermatoz, gre za “off-label” uporabo, kar pomeni, da v osnovi ni bilo namenjeno zdravljenju neke druge dermatoze, vendar so ravno tako ugotavljali ugodne učinke pri zdravljenju in se zato zdravilo tudi uporablja. Verjetno vam je dermatolog predpisal takrolimus za blago obliko dishidroze. V kolikor je vnetje blago oz po umiritvi hujšega vnetja lahko poskusimo tudi z takrolimusom, ki ga najprej nanašate na prizadete predele 2x dnevno, do umiritve, nato na blago vneta mesta oz na mesta najpogostejših poslabšanj 2x tedensko kot proaktivno zdravljenje. V kolikor se vnetje ponovno poslabša, ponovno preidete na 2x dnevno uporabo.
Predlagala bi da mogoče poskusite prekiniti začaran krog tudi z nekaj dnevno uporabo lokalnega KS. Takrolimus je namenjen tako kratkotrajnemu kot dolgotrajnemu zdravljenju. Učinek se oceni po 14 dneh, v kolikor ni izboljšanja je potrebno razmisliti o drugih oblikah zdravljenja. Po 6 tednih 2xdnevne uporabe naj bi se prešlo na uporabo 2x/teden, ki lahko traja različno glede na resnost težav (o tem odloča lečeči dermatolog, ki ima vpogled v vašo kožo).
V primeru izboljšanja oz blagega vnetja, poskusite z uporabo 2x tedensko, poskusite lahko tudi z prekinitvijo uporabe, še enkrat pa poudarjam, da je najbolj pomembno, da ves čas uporabljate tudi ustrezne barierne kreme. V primeru zanositve vam odsvetujem uporabo Protopica. V kolikor se takrat težave poslabšajo prihaja v poštev kratkotrajno lokalno zdravljenje z nizkopotentnimi KS ali pa z fototerapijo.
Točnih navodila glede uporabe takrolimusa v vašem primeru, vam žal ne morem svetovati, saj nimam vpogleda v to, kako vaša koža izgleda, zato vam predlagam, da v kolikor se vam pojavljajo vprašanja o uporabi terapije, da se pogovorite s svojo lečečo dermatologinjo.
Upam, da so vam omenjene informacije vsaj malo pomagale.
Pozdravček,
Nina