Preventivna dieta in pomanjkanje hranil zaradi prehranskih diet

Vprašaj strokovnjakaKategorija: AlergologPreventivna dieta in pomanjkanje hranil zaradi prehranskih diet
Katra , pred 2 leta

Pozdravljeni!
Mene pa zanima dvoje. Ali je smiselno iti na dieto pri novorojenčku, če je njegov starejši brat alergik na hrano (jajca, mleko, oreščki, soja)?
In pa, ali daljše diete brez npr. mleka  lahko vodijo v pomanjkanje npr. kalcija ali česa drugega v telesu?
Hvala za odgovor!

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Spoštovana, 
nutritivna alergija je seštevek genetskih faktorjev, ki jih otroci podedujejo od obeh strašev in okolja v katerem živi otrok. Ni nujno, da sorojenci podedujejo enake gene, zato preventivna dieta pri novorojenčku ni smiselna. Veliko je raziskav pri nosečnicah in doječih materah o izločitvenih dietah, vendar nobena ni prinesla velikega učinka, zato niso smiselne. Se pa res s časom navodila glede prehrane pri dojenčkih korenito spreminjajo. V koliko vaš novorojenček nima težav, nima izpuščaja na koži ali gastrointestinalnih simptomov izločitvena dieta ni smiselna. 
Preiskave zadnjih 5-10 let so popolnoma spremenile smernice prehranjevanja dojenčkov. Potencialno alergogeno hrano (jajce, oreščke, zeleno…) ki smo jo včasih uvajali po dopolnjenem 1. letu, nove smernice sedaj priporočajo uvajanje med 4. in 6. mesecem strosti, saj so raziskave pokazale, da je tako manj alergij na jajca, oreščke in dzuge alergene. 
Kot ste sami omenili dolgotrajne diete brez kravjega mleka vodijo v pomanjkanje kalcija, nepravilen razvoj kosti. Zato ob dietah z rastlinskimi mleki dodajamo kalcijev karbonat (500 mg)redno, vsak dan. 
S spoštovanjem,
dr. Maja S. Kavalar