prehrana-pri-izbruhu-ad-odrasli

Vprašaj strokovnjakaKategorija: Dermatologprehrana-pri-izbruhu-ad-odrasli
Jasy , pred 1 leto

Lepo pozdravljeni dr.Plaznik,
3 dni nazaj sem imela trebušno virozo in seveda se mi je podrl imunski sitem. Ker se mi že spet pogosto pojavlja izbruh AD in perioralnega dermatitis vas prosim, kaj konkretno od živil jesti pri izbruhih, saj več ne vem kaj! Sem pa alergik na cvetni prah leske, vrbe, breze in ne prenesem laktoze in jajc, ter cimeta in lanolinskih alkoholov. Prehranjujem se v službeni menzi, kjer sicer uživam dijetno prehrano, saj je v naši zd.ustanovi to mogoče a še vedno se mi zdi, da imamo prevečkrat na jedilniku razne njoke  in podobne testenine. Za zajtrk pojem kos mešanega kruha in kak avokado ali pa namaz brez laktoze in čaj. Kavico popijem le tu in tam a brez mleka in sladkorja – mogoče 2 x mesečno. Je pa res , da se pregrešim s kakšnim kosom čokolade tu in tam. A se bom temu probala za nekaj mesecev spet odpovedati. Po vaših priporočilih uživam Biotin, vitamine in cink in d3 . Danes sem si kupila Lactodermo in upam, da mi bo kaj boljše. Hvala vam za odgovor, ker pri vsem stresu v službi bo stvar še slabša. Še dobro, da bo kmalu toplo in bomo lahko vsak dan v naravi. Prijazen pozdrav in hvala za pomoč.

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 1 leto

Pozdravljeni.
Svetujem, da se izogibate tistim alergenom, na katere imate potrjene alergije in seveda tudi tistim, po katerih sami opažate poslabšanje.
Izogibanje določenim živilom, na katera nimate potrjenih alergij in vam ne poslabšujejo kožnega stanja pa je nepotrebno. Na tak način boste sebi povzročili nepotrebne težave pri pripravi hrane.
Svetujem obravnavo pri alergologih.
Če vam prehrana na delovnem mestu ne odgovarja, bi bilo smiselno, da si malico pripravite doma in si jo prinesete zraven v službo.
 
Zavedati pa se morate tudi tega, da se lahko strogo držite vseh svetovanih diet, vendar lahko kljub temu pride do poslabšanja atopijskega dermatitisa. Ne pozabite na redno, vsakodnevno nego kože celotnega telesa z negovalnim mazilom, ob poslabšanjih pa na žarišča nanesite zdravilna mazila. Umivajte se s sindet mili, za umivanje uporabljajte mlačno vodo.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik