Prehrana doječe matere

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologPrehrana doječe matere
Klara , pred 4 leta

Pozdravljeni!
 
Sem mamica skoraj štiriiletnega fanta in nekaj dni starega fantka. Moj starejši sin ima atopijski dermatitis in hude alergije (med živili visoko odstopa alergija na arašide, kravje mleko, jajca in pšenico, je pa alergičen tudi še na nekaj drugih živil). Ker novorojenčka dojim, me zanima, ali moram glede na alergije starejšega sina kakorkoli prilagoditi svojo prehrano med dojenjem mlajšega sina. Torej zanima me, ali je priporočljivo, da na nek način ravnam preventivno. Če je namreč karkoli vsaj minimalno v moji moči, da lahko znižam verjetnost, da tudi mlajši sin razvije atopijski dermatitis in alergije, bi rada tako ravnala že zdaj, ko dojim.
 
Hvala že vnaprej za vaš čas in odgovor!
 
Lep pozdrav,
 
Klara

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 leta

Spoštovana Klara!

Žal jaz nisem pravi strokovnjak, da bi Vam dajala tovrstne nasvete – z alergijami in posledičnimi dietami se prvenstveno ukvarjajo alergologi, zato menim, da bi bilo vprašanje bolje nasloviti nanje.
Kolikor pa mi je znano in kolikor poznam študije, pa le te niso enotne glede preventive pri otrocih, ki imajo bližnje sorodnike alergične na prehranske alergene in posledično več možnost za razvoj alergijskih bolezni (kot je to v vašem primeru). Nekaj študij v tej smeri še poteka in kaže, da naj bi redna vsakodnevna nega otroka od prvega dneva življenja lahko pripomogla k manjši verjetnosti za razvoj tako AD kot verjetno tudi alergij. po drugi strani se veliko govori o uživanju probiotikov že v času nosečnosti, a so tudi te študije nejasne oz z gotovostjo ne potrjujejo pozitivnih rezultatov pri otrocih, katerih mame so uživale probiotike v nosečnosti v primerjavi s tistimi, ki jih niso. nekaj podobnega se kaže z uživanjem probiotikov pri otrocih (če govorimo le o preventivi alergij). V literaturi veliko piše predvsem o tem, da vzpodbujajo prve mesece življenja dojenje, ki naj bi samo po sebi ugodno (zaviralno) vplivalo na razvoj morebitnih alergij.
Vsekakor pa v literaturi ni pomembnih podatkov o “preventini dieti doječe mame”, saj novejše smernice celo priporočajo zgodnejši stik otroka s prehrambenimi alergeni – tako naj bi jih imunski sistem “toleriral” in ne bi reagiral v smislu alergijske reakcije (kot primer: v ZDA svetujejo, naj bo otrok že po nekaj mesecih izpostavljen arašidovemu maslu, tako naj bi preprečili morebitni kasnejši razvoj alergije na npr arašide; Tudi alergologi imajo pri nas sedaj podobna stališča).
Moj nasvet bi bil, da mlajšega sina vsakodnevno redno kopate in 1-2x dnevno namažete celo telo z negovalnim izdelkom, ki je primeren za nego otrok z AD.
To se je v študijah dosedaj izkazalo za učinkovito preventivo, ne ve se pa še, koliko časa je potrebno to izvajati oz, če s tem prenehate, ali je potem verjetnost za razvoj alergij enaka, kot če tega ne bi počeli.

upam, da sem Vam uspela odgovoriti na vprašanje in srečno!

Mateja