Prehrana atopika

Nena , pred 4 leta

Pozdravljena g. Mateja,
imam otroka starega 14 mesecev. Pri 3 mesecih je imel velik del telesa rdeč. Pediatrinja nas je napotila na dermatološko in alergološko ambulanto in tam so ugotovili da naj bi imel seboroični dermatitis. Prosim za razlago seboroičnega dermatitisa?
Do sedaj sem opazila reakcije na koži samo na hrani. Mislite, da je to alergija ali dermatits? Z možem nimava ad. Sama sem alergična na aspirin (anafilatična reakcija).
 
Zdravniki so mi priporočali, da ko ga dojim naj iz prehrane odstranim mleko, jajca, gluten in stanje se je precej izboljšalo. Koža je bila popolna dokler nismo pričeli uvajati gosto hrano. Pri 6 mesecih so mu naredili kožne in krvne teste, ter ugotovili pri kožnih testih da je malenkost odreagiral na jajce. Pri uvajanju sem opazila takoj problem z mlečnimi izdelki, jajcem, pšenico, pomarančami, mandarinami, banana,.. Je to alergija ali atopijski?
Zanima me tudi kako naj uvajam hrano/ novo živilo npr. 4 dni zaporedoma ali vsak dan drugo, glede nato, da če dobi majhno količino enega živila ni rečeno, da bo koža odreagirala z ekcemom? 
Npr. Uvajam edamec sir…ga naribam 3x v zelenjavno mineštro to ponovim 4 dni in je koža vredu, ko prekoračim količino je reakcija na koži (izpuščaj rdeče barve). Gremo naprej na skuto in do 2 žlič ni reakcije in potem spet prekoračim količino in je ekcem na koži. Isto velja za jogurt. Kako priporočate uvajanje ( koliko dni na teden naj mu ponudim npr. jogurt in verjetno do varne količine?)
Isto velja za pšenico. Uvajam piškote iz kamuta, ki seveda nimajo jajc in niti ne mleka pa koža ne odreagira do 2 žličk. Uvajam kruh pšenični že po 3 majhnih koščkih odreagira koža z izpuščajem na vratu.
Uvajam sadje npr. citruse in do polovičke mandarina ni reakcije, ko poje cel mandarin več dni zapored je reakcija in sicer rdeč ekcem na pregibih rok. Pri banani ima pikice po ličkah.
Glede na opisano stanje se bojim uvajat vse rdeče sadje in zelenjavo. Kaj mi priporočate? Kako naj postopam?
Otrok je dobro hranjen, kajti poje vsak dan npr.  zajterk:1 posušeno marelico ali1 figo ali 4 brusnice ali jabolko ali hruško z koruznimi ali prosenimi ali quinojimi kosmiči potem za dopoldnasko malico: kosmiči s kuhanim sadjem in en svež sadež. Kosilo: juha ali zelenjavna juha iz kokoši ali govejega mesa oz. zajca. Za prikuho mu ponudim proso ali quinojo. Glavni krožnik pa spet meso: kokoš, zajec, kokoš,…zelenjava (cvetača, brokoli, por, bleda, koleraba, korenje, hokaido buča, bučke zelene, zelje,…), stročnice ( leča oranžna, zelena,rjava, čičerika), oglikovni hidrati (krompir bel in oranžen, polenta, riž). Popoldanska malica: sadje in proso ali quinoja in stročnice. Večerja vedno ista polenta z jabolko. Uporabljam olivno in bučno olje. Pije samo vodo in otroški čaj iz lekarne. Dam mu tudi 2 kapljici na da vitam. D3 Oleovit, probiotike. Pri kateri starosti se dodaja še omega3, vitamin C in cink če je potrebno in ostale dodatke?
Zanima me katera so še “varna živila” za atopike? Bo moj otrok imel vedno probleme s hrano ali bo to prerasu? Kdaj? 
 
Od 3 meseca imamo tudi probleme s temenci, ki so še vedno prisotna. Veliko večino sem uspela očistit z Mustello, ampak še vedno ima nekaj rumenih lusk (prhljaj rumene barve) samo po vrhu glave, ki ga NE srbi. Kaj priporočate za umivanje glave poleg sindet mila in octenisana?
 
Od rojstva ima tudi potne noge. Uporabljam samo tanke bele bombažne nogavičke, usnjene čevlje. Nogice mu moram tudi čez dan umit, ker tako močno smrdijo in nohti so rumene barve. Vozim ga k medicinski sestri, ki je pedikerka in pravi, da nohti so glivični. Kaj priporočate?
Mogoče vas še zanima… pije do 2 dcl vode/čaja na dan. Kaka 2 krat na dan. Veliko je polulanih plenic. Ima skoraj vse zobke. Manjkajo mu samo trojke zgoraj in spodaj. Spi vredu. Stuširam ga 1x tedensko (uporabljam sindet milo, drugače pa vsak dan ga umijem z bobažnimi robčki in vodo ter kožo takoj navlažim z vlažino kremo. 
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Lep pozdrav. 
 
 
 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 leta

Spoštovana Nena!

Kot sem napisala že eni predhodnih mam, sama nisem specialist alergolog in ne dietetik, zato se v področje prehrane in alergologije ne bom vtikovala.
lahko Vam svetujem le nasplošno: uvajajte novo živilo počasi, lahko tudi 1 živilo na teden, ob tem naj otrok uživa hrano, ki jo je pred tem že užival in mu ne predstavlja težav. So določena živila, ki prispevajo k sproščanju histamina in lahko ob uživanju, prevsem ob večjih količinah (ne le 1 žlička..) privedejo do kožne simpotmatike.
Ravno zato, kler načeloma dermatologi nimamo zadostnega znanja s tega področja in tudi zato, ker ste že bili pri aleroglogu, svetujem, da se z vprašanji, katere ste naslovili name, obrnete na alergologa. Če se pojavijo težave ob uživanju določene hrane, pa testi tega ne pokažejo, obstaja še možnost provokacije – otroku pod nadzorom, v bolnišnici dajo določeno živilo in ga spremljajo. na podlagi tega se tudi lahko odločijo in priporočijo določeno dieto, katere sicer ne bi imel, če so alergološki testi negativni.

kar se tiče seboroičnega dermatitisa: gre za dermatitis, ki ga ima otrok navadno v prvih mesecih življenja in je posledica vpliva maminih hormonov na otrokove lojnice, nato pa to spontano, najkasneje do prvega leta starosti izzveni. Temenca, ki jih opisujete, so lahko luščeča suha koža, ki se pojavlja v sklopu atopijskega dermatitisa. Svetujem ustrezne šamopne za atpoike, NE uporabljati splošnih šamponov za otroke, saj lahko ti celo dodatno sušijo lasišče in povzročajo temenca (to smo že videli npr pri šamponu J&J…).
Kar se tiče potenja in spremenjenih nohtov: glivične okužbe v tej starosti so sicer redke, a ne nemogoče. vendar je ob spremembah na nohtih to potrebno potrditi z mikološkim pregledom, preden se prične z zdravljenjem. svetujem, da vas pediater napoti na Dermatolško kliniko v mikološki laboratorij oz izda napotnico za Dermatologa in se bo ob pregledu ob sumu na glivično okužbo opravil tudi mikološki pregled nohtov.
Proti potenju v tej starosti otroka kaj dosti ne morete narediti – zračna obutev, svetle bombažne nogavice ki jih čez dan menjajte in čim bolj hladno okolje.

Upam, da sem Vam vsaj malo pomagala.
Lep pozdrav, ostanite zdravi!

Mateja