Pregibi

Sanja , pred 4 leta

Spoštovani.
Kako negovati in kaj je najboljše za nego pregibov (kolena,gleznji…)? Vnetje se znova in znova ponavlja. Ni suho , je rdece in srbi. 
Lp

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 leta

Pozdravljena Sanja!

Vnetje v pregibih je, ravno tako kot po drugih delih telesa, lahko ponavljajoče in znak atopijskega dermatitisa. Nega in terapija sta praktično enaki, kot če govorimo o zagonih bolezni kje drugje po telesu – odvisno je predvsem od intenzivnosti vnetja in nekoliko tudi od lokalizacije.
Za blago vnetje priporočamo lokalne imunomodulatorje (npr. Elidel ali Protopic) 2x dnevno, Elidel vedno v kombinaciji (preko Elidela) z negovalnimi izdelki. Ob tem je seveda v primeru suhe kože tudi čez dan večkrat potrebno suho kožo mazati z negovalnimi izdelki.
Tovrstna terapija umirja tako vnetje kot srbež, učinki so po več dneh oz kakšnem tednu. Pri tovrstnih izdelkih lahko zdravimo dalje tudi še mesec dni po tistem, ko se vnetje že popolnoma umiri – t.i. proaktivno zdravljenje – še 1x zvečer vse dni (Elidel)oz 1x zvečer 2 dni v tednu (Protopic). s tem preprečimo pogosta poslabšanja bolezni. če po mesecu dni poslabšanja ni, dalje sledi le uporaba negovalnih izdelkov, v primu ponovnega zagona vnetja pa se izdelka ponovno uporablja 2x dnevno.
V primeru izrazitejšega vnetja ali če lokalni imunomodulator ne izboljša vnetja ali ga ne prenašate, pa je terapija izbora lokalni kortikosteroid , ki naj bo  (glede na lokalizacijo vnetja  v pregibih) blage do zmerne potentnosti. Tudi tu velja dalje ustrezna nega in vsakodnevno umivanje s sintetičnimi mili. ob umiritvi vnetja pa dalje redna vsakodnevna nega.
Seveda v vseh primerih svetujemo izogibanje znanim alergeno, če seveda imate dokazane alergije….

Vsa tovrstna zdravila vam lahko predpiše izbrani zdravnik.

Upam, da sem vam odgovorila na vprašanje, lep dan in ostanite zdravi!

Mateja