Povečane bezgavke

Judita , pred 3 leta

Pozdravljeni, zanima me če atopijski dermatitis pogosto spremljajo povečane bezgavke. Pred dvema letoma so se mi začele pojavljati prve (naredili so mi punkcijo ene, ki je bila normalna, šlo je le za vnetje), ki so vse ostale povečane. V zadnjem času pa sem spet naletela na nove povečane. V zadnjih par mesecih sem tudi imela poslabšanje AD. 
Najlepša hvala in lep pozdrav!

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 3 leta

Judita pozdravljeni,
povečane bezgavke se ponavadi pojavijo ob vnetju v telesu in so ponavadi prehodnega značaja..npr., ko prebolevamo angino so ponavadi povečane submandibularne bezgavke (pod sp. čeljustjo), ki se v nekaj tednih po okužbi povrnejo nazaj v prvotno stanje. Tudi pri boleznih kože, kot je tudi atopijski dermatitis, lahko tipamo povečane regionalne bezgavke na večih mestih, ponavadi so le-te prisotne pri kronični, eritrodermični obliki atopijskega dermatitisa ali pridruženem vnetju na koži ob AD (bakterijsko, virusno). Lahko so povečane samo regionalne bezgavke (npr. samo pod pazduho), lahko pa tipamo povečane bezgavke na večih mestih. Ob kroničnem vnetju na koži, lahko pride do kroničnega povečanja bezgavk.
Vedno je potrebno ugotoviti, za kakšno dogajanje v bezgavkah gre. To lahko storimo na več načinov; prvi je ponavadi UZ preiskava bezgavk, nato ji sledi citološka punkcija bezgavke, kjer bezgavko punktirajo in pod mikroskopom pogledajo kakšne celice se nahajajo v bezgavki ali pa se opravi  biopsija bezgavke, kjer bezgavko odstranijo v celoti in opravijo histološko preiskavo tkiva.
Definitivno pripročam, da se glede svojih težav posvetujete s svojim os. zdravnikom in tudi dermatologom, v kolikor se zdravite zaradi atopijskega dermatitisa. Potrebno je namreč opredeliti za kakšen proces gre in ali je povezano z vnetjem na koži ali v telesu.
Lep pozdrav,
Nina Jugovar