Pomoč kako naprej

Vprašaj strokovnjakaKategorija: Špela ADPomoč kako naprej
Špela , pred 5 mesecev

Zdravo! Na vas se obracam z zeljo da mi svetujete kako ravnati, ker sama ne vem vec kaj storiti. Imam sina starega 3 mesece, pri katerem sem pred dobrim mesecem sem opazila izpuscaje na nogicah. Zacela sem mazati kozo s kremami, pa se ni izboljsalo, vse so danes ima vedno vec izpuscajev, ki so se razsirili na trebuh, roke, hrbet, glavo. Pred tednom dni mi je zdravnica predpisala negovalno kremo z eucerolom, stanje se je izboljsalo samo na glavi, drugje se iz dneva v dan slabsa. Uporabljam prasek, ki ni alergen, uporabljam la roche posay kozmetiko, nosi bombazna oblacila, kupili bomo se vlazilnik zraka. Se vedno dojim, zato sem izkljucila laktozo in jajca. Mi lahko prosim svetujete kaj naj se naredim? Naj raje uporabljam adaptirano mleko? Mislila sem ga peljati se na bioresonanco, drugih idej pa nimam vec. Mi lahko prosim pomagate, svetujete, ker mi je res hudo ko gledam vedno slabse stanje koze, zdravnica pa pravi naj pocakam da krema zacne ucinkovati… naslednji teden imamo predvideno cepljenje, mislite da je bolje da ga prestavim? Vesela bom vasega odgovora. Lep vecer, Spela

1 Odgovorov
Špela Novak Staff odgovoril/a pred 5 mesecev

Lepo pozdravljena Špela!
Najprej moram povedati, da nisem zdravnica in ker nekako še nimate diagnoze, je težko zelo konkretno govoriti o tem, kaj lahko storite. Ker pa, sodeč po vašem opisu, vseeno kaže na to, da bi lahko šlo za atopijski dermatitis, je seveda nekaj pristopov, ki so smiselni. Pomembno vprašanje pri tem je  tudi, ali ga ti izpuščaji kaj srbijo?
Kar se tiče cepljenja, če otrok ni zdrav, če je koža v slabem stanju, potem ni čas za cepljenje in je to res smiselno prestaviti na takrat ko bo bp.
Uporaba katerihkoli izdelkov je zapletena. To, da so antialergeni (kot pravite za prašek), še ne pomeni da so ok. Vsaka koža je drugačna in zato je potrebno testirati, kaj odgovarja in kaj ne. Tako da prašek, čeprav antialergen, je lahko tudi neustrezen. To, ali je problem v prašku, lahko ugotovite tako, da nekaj tednov perete oblačila samo s sodo bikarbono. Če se stanje izboljša, je bil problem v prašku, če se ne, je trenutni prašek ok.
Enako velja za kreme in vse izdelke za umivanje, dokler ne preizkusite, ne morete vedeti, ali vam odgovarja. Krema, ki stanje poslabša, jo seveda ne uporabljajte. Smiselno je uporabljati kreme, ki pokažejo vsaj malo učinka. Če v enem tednu ne gre vidno na bolje, je tudi smiselna menjava kreme. Če še iščete pravo nego, vam lahko pošljem eno škatlo vzorčkov, da ne boste kupovali, dokler ne preizkusite. Pošljite mi naslov na podpora@drustvoad.si
Če dojite, je to super in nikakor ni boljša rešitev adaptirano mleko. Res pa je, da bo to lahko pomenilo določene diete za vas. Omenjate sicer izključitev laktoze in jajc. V osnovi dieta kar tako brez osnove ni priporočljiva. Če pa že opažate kakšno povezavo, potem pa sistematično izključujte živila, da boste vedeli za kaj gre. Ob tem moram poudariti, da izključitev laktoze ni enako kot izključitev mleka. Najbolj pogosti poslabševalci stanja kože med prehrano so sicer jajca, kravje mleko, pšenica, soja in arašidi, pa potem še morska hrana, konzervansi, predelana hrana. Možnosti je še drugih, ampak tukaj nekje je potem smiselno začeti. Pri uveljavljanju kakršnekoli diete morate upoštevati zamik. Če res gre za atopijski dermatitis, se stanje kože lahko poslabša v obdobju kadarkoli v 72 urah od zaužitja neke hrane. Pri dojenju pa je ta zamik od vašega zaužitja še večji, tja do 5 dni. Tako da diete se dela na dolgi rok, v smislu vsaj 3-4 tedne npr. 
Pri uporabi vlažilnika zraka bodite res previdni, da redno čistite, da ne bi prišla plesen, ker potem boste imeli pa celo sorto drugih, dodatnih težav.
Načeloma se atopijskega dermatitisa glede na prakso ljudi lotevamo tako da 1. poiščemo in odstranimo poslabševalce, 2. redna uporaba konkretnih količin vlažilnih izdelkov, 3. imunski sistem 4. stresni faktor.

  1. Iskanje poslabševalcev je lahko dolgotrajno in zahtevno, saj vam nobeni testi teh poslabševalcev ne bodo pokazali. Kot ste že sami ugotovili je najbolj smiselno začeti pri prašku, materialu oblačil, dieta, potem so pa pogosto težava lahko tudi domače živali suh zrak/gretje, pršica (plišate igračke, tepihi, zavese,…), okrasne rastline, cvetni prah, plesen,…
  2. Vlažilnih krem je malo morje, potrebno jih je res preizkusiti da se vidi katera bo ustrezala vam. Upoštevajte tudi tuširanje z mlačno vodo (max 36) in pa da ga namažete v roku treh minut ko pride ven iz vode. Poleg vlažilnih krem, bi vam mogoče priporočala še kakšno, ki pospešuje celjenje in obnavljanje. Npr. katero od cinkovih krem. Pri tem še omembna tega, da vlažilne kreme niso enako mastne kreme. Torej da je krema vlažilna in da je v pomoč ne rabi biti mastna. Lahko vam bodo odgovarjale bolj ta mastne al pa bolj tiste, ki se hitro vpijejo in delujejo bolj v spodnjih plasteh kože.
  3. Včasih težave s kožo prinese tudi neravnovesje v telesu, v krvi. Sicer za tako majhnega dojenčka, to še ni pogosto, ker dobi vse od vas, vseeno pa je oz. bo morda v neki točki smiselna analiza krvi in temu primerno potem dodajanje kvalitetnih prehranskih dopolnil.
  4. Stresni faktor – otroci so zelo dovzetni za dogajanje okoli njih. Stresno dogajanje se bo poznalo tudi pri njih, tisti, z občutljivo kožo, se to pokaže na koži. Če se torej dogaja kaj takšnega, kar močno vpliva na vas in dogajanje v družini (finance, odnosi, zdravje,…), je tudi to lahko vzrok težav.

Na žalost zadeva ni enostavna, se pa da narediti stvari, da bo boljše, samo proces iskanja, kaj to je, je včasih daljši kot bi si želeli. Tako da super vam gre, vse bo ok. Za dodatna vprašanja pa smo vam na voljo na podpora@drustvoad.si
Vse dobro želim,
Špela Novak