"Piki komarjev" pri dvoletniku

Vprašaj strokovnjakaKategorija: Dermatolog"Piki komarjev" pri dvoletniku
Barbara , pred 2 leta

Spoštovani!
Sinu, staremu skoraj 2 leti, se na različnih delih telesa pojavljajo pike, podobne pikom komarja. Ker se pojavljajo tudi zdaj, v zimskem času, se mi zdi nenavadno, da bi bilo to od komarjev. Pike vztrajajo kakšna 2 tedna. Najpogosteje se mu pojavljajo na obrazu, ušesni mečici, tudi na stegnih in hrbtu. Tudi partnerju se zadnje čase pojavljajo srbeči piki po stegnih.
Za odgovor vam bom zelo hvaležna. Lep pozdrav, 
 
Barbara 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
Glede na opisane težave, si predstavljam, da se vašemu sinu na koži pojavljajo koprivkam podobne spremembe. Le-te lahko vidimo pri pikih različnih žuželk – takrat se v centralnem delu včasih vidi mesto vboda, običajno so na istem mestu več kot 1 dan. Lahko gre tudi za akutno urtikarijo, vendar pri tej bolezni posamezne urtike oz. koprivke izzvenijo v roku 24 ur in se ponovno pojavijo na drugem mestu. Seveda pride v poštev še kakšna druga, redkejša kožna bolezen.
Glede na to, da ima podobne težave tudi partner, je velika verjetnost, da gre za pike žuželk. Smiselno je, da si zapisujete, kako pogosto pride do pojava kožnih sprememb, kako dolgo na enem mestu posamezna sprememba vztraja, kje vse se spremembe pojavijo, kako dolgo že prihaja do zagonov kožnih sprememb. Svetujem vam tudi, da ob pojavu spremembe fotografirate, da jih boste lahko pokazali na pregledu (včasih se namreč zgodi, da kožnih sprememb ob pregledu ni). V kolikor se težave ne bodo umirile, svetujem pregled pri dermatologu
Za umiritev srbeža svetujem antihistaminik (sirup), ki vam ga lahko predpiše pediater.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik