Perioralni dermatitis

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologPerioralni dermatitis
Silvia , pred 4 leta

Pozdravljeni, 
stara sem 35 let in do sedaj nikoli nisem imela težav s kožo. Pred enim letom sem dobila ekceme in izpuščaje po rokah, tri mesece za tem še suho, zategujočo kožo okoli ust. Tik nad in pod ustnico imam blago rdečo kožo, ki občasno tudi srbi. Nimam mehurčkov ali podobnega. Zadnja 4 leta mi pogosto zjutraj teče iz nosa in si veliko piham nos (sumim alergijo na pršico). Imam pa tudi 5 letno hčerko, ki ima atopijski dermatitis. 
Dolgo časa sem si kožo okoli ust mazala z Bepanthenom. Sedaj sem noseča in sem prešla na karitejevo maslo in naravni balzam za ustnice. To mi bolj pomaga, predvsem do te mere, da me koža ne zateguje in ne srbi. Sama rdečica pa ne izgine. 
Imela sem dermatologa, ki sem mu pred meseci povedala za težave, vendar ni posebej ukrepal. Dermatolog se je sedaj upokojil, moja napotnica se izteče konec avgusta in pred tem rokom mi osebna zdravnica ne da nove napotnice za novega dermatologa.
Glede na to, da se težave že vlečejo eno leto in da se stanje ne izboljšuje, k večjemu poslabšuje, se bojim, da bom morala čakati mesece na obravnavo pri novem dermatologu.
Bojim se tudi, da se zadeva ne bi razširila do te mere, da bi začela dobivati mehurčke in večje ekceme okoli ust. 
Prosim za nasvet, kaj naj naredim.
Kakšne so vaše izkušnje, se zadeva hitro razširi ali ne?
Verjetno bi bil smiselen pregled pri dermatologu v kratkem?
Hvala za odgovor in lep pozdrav, 
 
Silvia 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 leta

Spoštovana Silvia!
Kar ste mi napisali, bi bil lahko kontaktni dermatitis ali ekcem, in ne nujno ekcem zaradi aletgije na vdihane alergene kot je pršica, pač pa gre lahko tudi za alergijo na snovi, s katerimi prihaja koža v stik. ker ste mi napisali malo informacij kjer na rokah so težave oz tega ne vidim, ne morem trditi za kaj gre, verjetno pa je res neka alergija, če vas koža ki je vneta tudi srbi.
Ker ste noseča, je lokalna terapija nekoliko omejena, vsekakor je potrebno biti pazljiv tudi pri uporabi negovalnih izdelkov (npr izdelki na osnovi rastlinskih izvlečkov, odišavljeni izdelki), saj le ti lahko z dfolgotrajno uporabo sprožijo kontaktno preobčutljivost.
Svetujem uporabo izdelkov, ki jih koža dobro prenaša, ki naj ne bodo odišavljeni, prav tako nanašajte na kožo čim manj različnih izdelkov, saj se s tem možnost draženja ali kontaktne preobčlutljivosti zmanjša. To velja tako za kožo okoli ust kot kožo rok, za katere pri delu striktno uporabljajte rokavice oz roke ščitite pred zunanjimi dejavniki.
Glede na to, da so težave perioralno že leto dni, navadno nimamo rešitve, ki bi v zelo kratkem času privedla do izboljšanja, a če se ne bodo umirile, vasm vsekakor svetujem pregled pri dermatologu.

Upam, da sem Vam vsaj nekoliko odgovorila na vprašanja.
Lepo Vas pozdravljam!

Mateja