Perioralni dermatitis??

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologPerioralni dermatitis??
MARIJA , pred 1 leto

Lepo pozdravljeni!
Sim ima že od majhnega atopični dermatitis, bi rekla da v blagi obliki, predeli na pregibu rok, en manjši del vratu. Sedaj dve leti nazaj smo imeli en večji izbruh po celem trupu (sumim na pršice – ko se je vrnil s tabora) od takrat naprej pa ima sedaj tudi težave nad ustnico in okrog vek.  Letos se je stanje poslabšalo z odhodom v dijaški dom – roke in vrat smo uredili z Elidelom – mazali tri do štiri dni in prekinili do poslabšanje in ponovili. Nakupili smo posteljno perilo za alergike in  sedaj nekako gre. 
Stanje okrog ust pa ne moremo sanirati. Sam si je nakupil ogromno ‘label’ mazal na debelo z različnimi, mazal tudi z mešanico kreme, ki mu jo predpiše zdravnik ob uporabi Elidela (30% aqua purifikato v eucerolu)…pa se stanje samo slabša.  Prosim za nasvet kako mazat predel okrog ust z Elidelom, da ga sanirava (če je sploh priporočljivo). Mazal je 4 dni zvečer in nato prekinil, dva do tri dni je bilo OK in potem novo poslabšanje – najprej rdečina nato zelo sugha dražeča koža, ki si jo potem nenehno boža, maže z labelo… Počakal par dni in ponovno mazal 3-4 dni, 
Do sedaj smo vse izbruhe uredili s kartkotrajnim mazanjem z Elidelom, druge kreme še nismo uporabljali.  Na s

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 1 leto

Pozdravljeni.
Na koži okrog ust se lahko pojavijo različne vnetne kožne bolezni (perioralni dermatitis, kontaktni (iritativni ali alergijski) dermatitis, seboroični dermatitis, atopijski dermatitis itd.). V poštev pridejo tudi nekatere okužbe (npr. glivična okužba)
 
Na podlagi vašega opisa žal ne morem z zanesljivostjo ugotoviti, za katero bolezen gre pri vašem sinu, zato tudi težko rečem, katero mazilo je najprimernejše. Elidel se sicer na žarišča lahko nanaša dlje kot le 4 dni, vendar ker ne vem natančne diagnoze kožnih sprememb v okolici ust, težko komentiram, ali je Elidel prava izbira.
Možno je, da mu ne ustrezajo negovalna mazila. Svetujem zamenjavo le-teh. V kolikor se žarišča ponavljajo in se stanje ne izboljša, svetujem pregled pri izbranem zdravniku ali v dermatološki ambulanti, da se bodo lahko kožne spremembe opredelile in nato ustrezno zdravile.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik