pekoca-koza-pod-ocmi

Vprašaj strokovnjakaKategorija: Dermatologpekoca-koza-pod-ocmi
Nina dezman , pred 2 leta

Lep pozdrav imam vprasanje 
res bi prosila za nasvet
stara sem 26 imam izredno občutljivo kožo na obrazu sploh pod ocmi.pod ocmi imam rdeckasto pekoco kozo ki se lusci in s tem se tudi tanjsa kot nek dermatitis samo da ne zgleda kot obicajen dermatitis ker ni na kozi ekcemov ampak se koza tanjsa pece in je rdeckasta.bila sem pri dermatologih eden mi je rekel da je dermatistis drugi pa da ne ve oz  da ni. Prvi mi je predpisal olivno olje v belobazi kar mi seveda ni pomagalo za tako razdrazeno kozo.uporabljala sem kokosovo olje dolgo ker je bilo edino kar je koza torelirala ampak mi pa ni pozdravila in kasneje je tudi to zacelo draziti tako kot vse kreme ki sem probala. po nasvetu enega dermatologa sem kupila avene cicalfate plus ki naj bi bila za obnovo bariere.krema mi da super obcutek pozdravila je v eni noci chemical burn ki sem ga dobila od cerave kreme ki jo vsi tako priporocajo. Edini problem je da krema izredno gosta in bela in pod ocmi imam sedaj belo od kreme kozo ki se sedaj lusci pocasi,lusci se pa tam ki je bila koza razdrazena obolela. Pa nevem ali je to dobro se uporabljati ali ne, ker cudno obcutek na kozi pa mi naredi dober kot da bi bilo pozitivno zdravilno.samo belo ostane in se lusci pod ocmi. Kupila sem tudi jojobino olje ki naj bi bilo dobro za moj tip koze ki je suh in razdrazen, se vam zdi to v redu? Ress bi lepo prosila za kaksen nasvet ker nevem vec kam naj vprasam za pomoc in je res tako tezko se spopadati s tem
najlepsa hvalaa 
nina

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
Če imate težave z vneto kožo okrog oči že več mesecev (niste napisali, kako dolgo so prisotne), svetujem, da opravite alergološko testiranje (PRICK teste in epikutano testiranje) . Možno je namreč, da je v ozadju kakšna alergija, ki vam dela težave.
To, da se koža po vnetju lušči, je normalen pojav. Odsvetujem nanašanje domačih pripravkov oz. krem iz rastlinskih izvlečkov na kožo, saj lahko le-te pri posameznikih, ki imajo občutljivo kožo, povzročijo dodatno draženje.
Zaenkrat svetujem, da si na kožo obraza nanašate negovalna mazila za občutljivo kožo oz. mazila, ki pripomorejo k obnovi razdražene kože. Smiselno bi bilo, da bi vsaj za krajši čas jemali tudi antihistaminike v odmerku do 2×1 tbl.
Če je koža okrog oči še vedno vneta, svetujem, da si na vnetna žarišča nanašate tudi protivnetne (kortikosteroidne) kreme, vendar z njimi ne pretiravajte. Svetujem uporabo nizkopotentnih (najbolj blagih) kortikortikosteroidnih krem 2x/dan 3-5 dni, ob tem pa seveda na kožo nanašajte negovalna mazila.
Antihistaminike in kortikosteroidne kreme vam lahko predpiše izbrani zdravnik. Glede na vaše težave pa menim, da bi bil smiseln  ponovni pregled v dermatološki ambulanti in alergološko testiranje.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik