Nega perioralnega dermatitisa

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologNega perioralnega dermatitisa
Urška , pred 1 mesec

Pozdravljeni,
Dobivam same mešane nasvete glede nege perioralnega dermatitisa. Ali lahko uporabljam sončno kremo? Če ja, v kateri obliki? In nočne kreme za obraz? Če ja, kakšne?
 
Najlepša hvala

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 1 mesec

Pozdravljeni.
Perioralni dermatitis je kožna bolezen, pri kateri se na koži okrog ust pojavljajo drobne rdeče papule oz. bunčice. Vzrokov za nastanek je lahko več, najpogosteje pa je vzrok za pojav prekomerna uporaba protivnetnih (kortikosteroidnih) krem.
Kortikosteroidne kreme sicer hitro izboljšajo kožno stanje, po prenehanju nanašanja omenjenih krem pa se stanje poslabša. Niso pa samo kortikosteroidne kreme tiste, ki lahko sprožijo perioralni dermatitis. Vzrok so lahko tudi vlažilne kreme ali drugi kozmetični pripravki.
 
Svetujem vam, da si na kožo obraza nanašate čim manj lokalnih pripravkov. Smiselno si je redno čistiti kožo, sicer pa bi za začetek svetoval, da si na kožo začnete nanašati le vlažilno kremo (namenjeno za občutljivo kožo). Zaenkrat odsvetujem uporabo vseh izdelkov, ki ste jih uporabljali v zadnjem času. Ko se bo stanje povsem umirilo pa lahko začnete postopoma uvajati kreme, ki ste jih uporabljali do sedaj. Če opazite, da se po nanosu določenega izdelka stanje poslabša, svetujem, da tega izdelka ne uporabljate več.
 
Smiselno bi bilo opraviti tudi pregled pri dermatologu, saj je pogosto potrebno za vnetna žarišča predpisati zdravilno kremo. Pogosto pri zdravljenju perioralnega dermatitisa predpišemo tudi sistemski antibiotik.
Vsekakor pa se morate zavedati, da kožno stanje ne bo dobre čez dan ali dva. Potrebno je biti vztrajen in res ne uporabljati kakršnihkoli kortikosteroidnih krem za kožo obraza, prav tako pa si na obraz ne nanašajte negovalnih krem, ki ste jih uporabljali do sedaj.
Preprosto povedano: manj kot boste nanašali krem na kožo obraza, prej bo stanje boljše.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik