Navzkrižna reakcija?

Vprašaj strokovnjakaKategorija: Špela ADNavzkrižna reakcija?
Erika , pred 9 mesecev

Pozdravljeni, danes je sin (skoraj 4 leta) prišel iz vrtca z rdečico na obrazu in na zgornji strani dlani. Alergičen je tudi na mleko in me zanima ali bi lahko prišlo do kakšne navzkrižne reakcije, glede na to da dobiva dieto. S čim lahko rešim situacijo? Je potreben obisk zdravnika?

Hvala za pomoč in lep pozdrav,
Erika

1 Odgovorov
Špela Novak Staff odgovoril/a pred 9 mesecev

Lepo pozdravljeni Erika.
Kljub temu, da omenjate, da ima sin v vrtcu zagotovljeno dieto, lahko pride do tega, da je morda zaužil mleko. Točk, kjer lahko pride do napake, je kar precej:

  • Lahko gre za izdelek, ki je npr. menjal embalažo ali pa iz kakšnih drugih razlogov nima alergenov ustrezno označenih.
  • Lahko se je zmotila vodja prehrane oz. tisti, ki ureja nakup izdelkov ter sestavlja jedilnik.
  • Lahko je prišlo do napake v kuhinji, pri pripravi jedi.
  • Lahko je prišlo do stika ob dostavi, razporejanju, serviranju jedi.
  • Lahko je kakšen od drugih otrok z njim delil kaj svojega.

Po mojih izkušnjah je več možnosti, da se je zgodilo kaj od zgoraj naštetega, kot da bi prišlo do reakcije zaradi kakšnega navzkrižnega alergena. Lahko se je tudi zgodilo, da se je pojavil kakšen nov poslabševalec, alergen, za katerega morda še niste vedeli, da vam povzroča težave.
Kaj storiti sedaj, je  odvisno od tega kaj imate doma in kakšno je stanje sedaj, ta trenutek. Ali se izboljšuje, je šlo nazaj, ali se stopnjuje in poslabšuje?
Če imate doma antihistaminik (Claritine, Fenistil kapljice,…) bi bil takrat smiselen ko je prišel iz vrtca. Za kožo pa vlažilna krema, potem pa je res odvisno od tega kako je s stanjem sedaj, ali ga srbi, ali se širi, ali se rdečina krepi?
Če je šlo za alergijsko reakcijo na nekaj, kar je pojedel v vrtcu, bi se morala situacija umirjati in počasi izginiti. Če je prisotnega še kaj drugega, kar poslabšuje stanje kože pa je potem to potrebno odkriti, odstraniti in na podlagi tega ukrepati. Glede na opisano, še ni slišati da je nujno. Če se bo stanje poslabševalo, je obisk zdravnika smiselen.
Če pa vas je strah in imate občutek, da zadeve ne morete obvladati oz. da bi lahko šla predaleč v smislu da bi bilo res slabo, pa tudi vsekakor priporočam obisk zdravnika.
Vse dobro želim,
Špela Novak