Mozoljčki po rokah in nogah

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologMozoljčki po rokah in nogah
Silvia , pred 4 leta

Pozdravljeni,  naša 4-letna hčerka ima praktično od rojstva diagnosticiran atopijski dermatitis. Stanje kože je zadnji dve leti stabilno, brez večjih izbruhov in ekcemov. Ob redni uporabi negovalne kreme je koža lepa.  Pred 3 tedni se ji je na nogi vnel en prst. Kasneje se je začel tudi luščiti. Pred približno 10 dnevi pa je začela po dlaneh rok in nog dobivati prozorne oz. v barvi kože mozoljčke. Največ jih je na dlaneh in med prstki. Zadeva se širi, ampak samo po dlaneh rok in nog in med prstki. Nič jo ne boli ali srbi. Z možem sva pomislila na dishidrozo. Zadevo sem poslala tudi pediantrinji, ki je težko ocenila, kaj je razlog pojava mozoljčkov. Za vnet prst na nogi je menila, da gre za blag dermatitis. Trenutno mažemo s cinkovo kremo in Bepanthenom.  Hvala za vaš odgovor.   

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 leta

Spoštovana Silvija!

Glede na povedano, bom težko ocenila, za kaj gre.
Vzroki vnetja na prstu so lahko številni, od ekcema, preko okužb do vraščenega nohta… Brez pregleda res ne morem reči, kaj bi lahko bilo, vsekakor pa s cinkovo kremo ne boste naredili nobene škode – v primeru blagega ekcema se zna ta umiriti, ob okužbi ali vraščenem nohtu pa bodo težave vztrajale ali se širile in potreben bo ponovni posvet z zdravnikom.

Kar se tiče sprememb, ki jih opisujete kot mozoljči kožne barve, so to verjetno bunčice ali drobni mehurčki, napoljnjeni z bistro vsebino. Če so spremembe obojestranske in se pojavljajo po dlaneh in podplatih, gre res verjetno za dishidrozo, ki pa navadno srbi. Tovrstne spremembe so najpogosteje povezane z znanimi kontaktnimi alergijami (kontakti dermatitis), lahko so odraz poslabšanja atopijskega dermatitisa (pri hudih oblikah oz ob poslabšanju dermatitisa lahko vidimo tudi dishidrozo), lahko jih opazujemo pri prekomernem potenju, lahko je vzrok v pretirani uporabi preveč mastnih negovalnih izdelkov na dlaneh in podplatih. Po drugi strani pa so tovrstne spremembe lahko tudi kazalec na glivično okužbo, a se navadno začnejo enostransko in nato širijo.
Kot lahko vidite iz napisanega, je dilem več, a glede na dejstvo, da imate otroka z atopijskim dermatitisom, je še vedno najverjetneje, da gre za dishidrozo v sklopu osnovne bolezni.
Svetujem izogibanje obutvi, ki povzroča potenje, uporabljajte cinkove kreme dalje, v primeru izrazitega vnetja pa prihajajo v poštev lokalni koritkosteroidi v obliki kreme za cca teden dni oz do izboljšanja. Ob tem svetujem za dlani in podplate zamenjavo negovalnih mazil za manj mastne.

Upam, da sem Vam vsaj delno razjasnila etiologijo tovrstne dermatoze, za dokončno opredelitev bo verjetno potreben obisk zdravnika.

Lep pozdrav, bodite zdravi!

Mateja