molloscum contagiosum

Vprašaj strokovnjakaKategorija: Dermatologmolloscum contagiosum
Šok , pred 1 leto

Pozdravljeni,
Pred kratkim so se mi pojavila bunkice na področju med penisom in popkom – gre za molluscum contagiosum. S punco sva skupaj že eno leto in pol, pred tem nisem imel spolnih odnosov dve leti. (punca pa eno leto pred mano ni imela spolnih odnosov, je pa res, da je imela v preteklosti več spolnih partnerjev, se je večkrat testirala za hiv, hep b in c, nikoli ni imela hujših vnetij oziroma ginekoloških težav. Tudi na zadnjem ginekološkem pregledu je bilo vse ok). Punca ni opazila nobenih sprememb. Glede na to, da si zaupava in sva si zvesta, sva popolnoma “šokirana” nad situacijo. Nama lahko prosim pojasnite kako je lahko do tega prišlo eno leto in pol po tem ko sva začela imeti spolne odnose? Hvala lepa.

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 1 leto

Pozdravljeni.
Ste si diagnozo postavili sami, ali ste že bili na pregledu pri dermatologu? V kolikor še na pregledu niste bili, svetujem, da se čimprej naročite. Sam delam v dermatovenerološki ambulanti v ZD Ptuj, kjer se lahko za pregled (kar se tiče spolno prenosljivih bolezni) naročite brez napotnice. Čakalnih dob pa za te preglede praktično nimamo. Seveda pa se lahko naročite tudi kjer koli drugje, kjer obravnavajo bolnike s sumom na spolno prenosljivo okužbo.
Moluski so virusna okužba kože. Pojavljajo se pri otrocih in odraslih. Prenašajo se najpogosteje s tesnim stikom (redko preko okuženih predmetov – npr. souporaba brisače ipd.). V kolikor so prisotni v predelu spolovila, jih štejemo za spolno prenosljivo okužbo.
Kje ste se okužili, žal ne morem vedeti. Inkubacijska doba je povprečno 2-6 tednov (možno je sicer od 1 tedna do 6 mesecev).
Moluske zdravimo z različnimi metodami (npr ekskohleacija – odstranitev z drobno žličko, krioterapija – zamrzovanje s tekočim dušikom itd.). Odsvetujemo britje, saj se z britjem moluski prenašajo po koži.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik