Mehurčki na konici prstov na roki

Vprašaj strokovnjakaKategorija: Špela ADMehurčki na konici prstov na roki
Gašper Kovač , pred 8 mesecev

Pozdravljeni, že vrsto let se spopadam z srbečimi dlanmi. Občasno se mi najprej pojavijo rdeče pikice na blazinicah prstov, ki se kasneje spremenijo v male vodene mehurčke, kasneje pa se koža olupi. Ali se mehurčke sme pokati? Kakšne kreme je primerno uporabljati?
PS: Spremljam delovanje vašega društva in moram vam povedati, da svoje delo vrhunsko opravljate. Z vami so vsi naši problemi manjši in vedno vemo, da obstaja nekdo, ki nam v primeru težav priskoči na pomoč. Le tako naprej! Hvala

1 Odgovorov
Špela Novak Staff odgovoril/a pred 8 mesecev

Lepo pozdravljeni gospod Kovač,
To, kar opisujete, je zelo verjetno dishidroza. Po definiciji je dishidroza kožna bolezen, ki se kaže kot pojav majhnih mehurčkov običajno na dlaneh, pa tudi na podplatih in/ali straneh prstov. Ti mehurčki so ponavadi zelo srbeči in boleči ter se lahko pojavijo posamezno ali v skupinah. Je kronična bolezen, ki se lahko poslabša ob izpostavljenosti določenim dražilnim snovem ali stresu. Čeprav ni povsem jasno, kaj točno jo povzroča, se pogosto pojavlja v povezavi s stresom, alergijami, atopijskim dermatitisom, infekcijami, izpostavljenostjo kemikalijam ali drugimi dejavniki. V kolikor postane nevzdržno, bo potreben obisk zdravnika, drugače pa se ljudje za zdravljenje pogosto poslužujejo cinkovih krem, ki umirjajo srbenje in sušijo mehurčke. Pokanje mehurčkov ni priporočljivo, ker se potem stanje širi, ampak je pa glede na močan srbež razumljivo. Zato je še toliko bolj smiselno uporabiti kreme ali mazila, ki sušijo posušijo mehurčke in umirijo srbenje, poleg cinkovih krem lahko to dosežete tudi s fiziološko raztopino (z obkladki ali povijanjem) ali katero od krem, ki vsebujejo cink, CBD, kalamin, ovseno kašo, tudi selen. Ne pozabite pa na vlaženje, ker čeprav te kreme sušijio mehurčke, sušijo tudi kožo vaših dlani, zato je uporaba vlažilnih krem smiselna. Ne uporabljajte krem, katerih osnova so olja, ampak tiste, katerih osnova je voda. To so tiste, ki se hitro vpijejo in ne dajo mastnega občutka.
Najlepša hvala za pohvale, v veselje nam je, da smo lahko v pomoč.
Lepo vas pozdravljam,
Špela Novak