Luščenje kože na nosu

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologLuščenje kože na nosu
Brigita , pred 2 leta

Pozdravljeni, na nosu se mi že nekaj časa koža lušči, včasih tudi do krvi. Za blaženje težave uporaljam različne negovalne kreme za obraz, ampak vseeno se ta problem ponavlja. Kaj lahko storim? Hvala za odgovor in lep pozdrav

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
Glede na opisano, gre najverjetneje za aktinično keratozo. Seveda postavljanje diagnoz le na podplagi opisa ni zanesljivo. Za večjo zanesljivost bi potreboval več podatkov o vas (npr. starost, koliko časa ste preživeli oz. preživite na soncu ipd.).
 
Aktinične keratoze so predrakave spremembe, ki nastanejo na koži, ki je izpostavljena soncu (obraz, plešasti del lasišča, hrbtišča rok). Svetujem strogo zaščito kože pred soncem z ustreznimi pokrivali in kremami z visokim zaščitnim faktorjem (50+). Prav tako poskušajte omejiti izpostavljanje soncu med 10. in 17. uro, ko so UV žarki najmočnejši.
Aktinične keratoze je potrebno zdraviti, saj se v primeru nezdravljenja lahko iz takih sprememb razvije kožni rak. Svetujem obisk pri izbranem zdravniku, ki vam bo najverjetneje izdal napotnico za dermatologa. Aktinične keratoze (če so posamezne) največkrat zdravimo s krioterapijo s tekočim dušikom. To pomeni, da spremembe zamrznemo. Na mestu krioterapije pride do vnetne reakcije z rdečino, včasih se pojavi tudi kakšen mehurček, nato nastane krastica, ki se odlušči. Če je aktiničnih keratoz več, pridejo v poštev še druge oblike zdravljenja.
 
Diagnoza aktinične keratoze je glede na opisano najverjetnejša, ni pa edina, ki pride v poštev. V dermatoloških ambulantah takšne spremembe pregledamo z dermatoskopom. Seveda je pa pomemben tudi sam klinični izgled kožnih sprememb.
Zaenkrat ne rabite biti preveč zaskrbljeni, vsekakor pa svetujem pregled v dermatološki ambulanti.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik