Luščenje in pokanje kože na rokah

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologLuščenje in pokanje kože na rokah
Anja , pred 2 leta

Spoštovani,
že nekaj let se mi pojavljajo težave s kožo na rokah. Sprva se začne kot zelo neprijetna in konstantno prisotna srbečica, kateri sledi pojav majhnih (vodenih) mehurčkov. Čez nekaj dni srbečica izgine, na tem mestu pa se koža zelo izsuši, začne pokat in se luščit. Velikokrat se izsuši do te mere, da je upogibanje prstov zelo boleče ali je koža tako tanka, da rana poči in zakrvavi. Stanje se potem izboljša po mesecu ali dveh. Po navadi se to stanje pojavi v zimskih mesecih.
Imam aktivno napotnico in se odločam katerega dermatologa naj obiščem, saj so me v otroštvu velikokrat samo odslovili le s kakšno bol mastno (ribjo) kremo. Diagnoze nimam.
Hvala za odgovor

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
Glede na težave, ki jih opisujete, menim, da gre za dishidrozo. Natančnega vzroka za nastanek dishidroze ne poznamo. Vsekakor pa na razvoj dishidroze vpliva več faktorjev. Pogostejši faktorji, ki so povezani z nastankom dishidroze so povečano potenje, znan atopijski dermatitis, izpostavljanje dražečih snovem oz. snovem, na katere ste morebiti alergični …
Pri dishidrozi je smiselno opraviti epikutano testiranje. To je alergološko testiranje, s katerim ugotavljamo morebitne kontaktne alergije, ki so lahko vzrok dishidroze.
Seveda glede na opisane težave pridejo v poštev še druge diagnoze (glivična okužba, palmoplantarna pustuloza …), vendar menim, da so pri vas manj verjetne.
 
Žal se dishidroza rada ponavlja, vendar so običajno sčasoma zagoni vedno redkejši, težave pa lahko seveda tudi v celoti izzvenijo.
 
Kaj lahko storite sami?
Za umivanje uporabljajte mlačno vodo, po umivanju roke dobro osušite. Večkrat na dan si na kožo rok nanesite negovalna mazila. Pri delu nosite bombažne rokavice in preko zaščitne rokavice. Poskušajte se izogibat stiku s snovmi, ki kožo dražijo (npr. čistila).
 
Za zdravljenje dishidroze uporabljamo lokalne kortikosteroide (kreme). Če je stanje zelo hudo, se včasih odločimo za zdravljenje s sistemskimi kortikosteroidi (tablete, injekcije v mišico). Včasih se v primeru neizboljšanja odločimo tudi za predpis kakšne druge terapije.
 
Žal mi je, da ste imeli v preteklosti z dermatologi slabo izkušnjo. Želim vam, da bo druga izkušnja z dermatologi popravila vaš prvi vtis. In v to ne dvomim! 🙂
 
Upam, da vam bodo moji nasveti prišli prav in želim vam, da se vam kožno stanje čim prej izboljša!
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik