Krvi testi

Olga , pred 1 leto

Pozdravljeni,
Mene pa zanima kaj testirati pri 3 letnem otroku, poleg alergenov? Kovine, minerale, vitamine? Kaj ponavdi (če) primankuje pri osebah z ADjem?
Najlepsa hvala za odgovor

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 12 mesecev

Pozdravljeni.
V kolikor je potrjena diagnoza AD je smiselno opraviti alergološko testiranje (PRICK testi ali določitev specifičnih IgE).  Za ostale preiskave pa se odločamo individualno. Pri večini dodatna diagnostika ni potrebna.
AD je kronična, srbeča, vnetna kožna bolezen. Vzrokov za nastanek je lahko več, le-ti pa se med seboj prepletajo: gre za okvarjeno zaščitno plast kože, v povezavi s spremenjenim mikrobiomom oz. mikrobioto kože (sem uvrščamo mikroorganizme, ki živijo na koži), ob tem pa je prisotna imunska disregulacija.
Tudi če se pri alergološkem testiranju odkrije kakšna alergija, se je potrebno zavedati, da alergije niso vzrok za nastanek AD ampak pridružena težava. Seveda se ob prehranskih prekrških (npr. v primeru znane alergije na določeno živilo) lahko stanje AD poslabša. Po drugi strani pa se lahko oseba strogo drži vseh diet, pa kljub temu pride do poslabšanja AD in v tem primeru ne more biti krivec neko živilo oz. alergen, s katerim oseba ni prišla v stik.
 
Želim Vam sporočiti to, da ni vedno smiselno iskati vzroka, ampak se je bolj smiselno osredotočiti na rešitev.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik